Debatt. .

2019-05-14 04:00
”Skötsamma, arbetsvilliga, unga människor lämnar landet där de hade behövts i bristyrken och där de hade kunnat hjälpa till med integrationsproblem som goda exempel för bra integration”, skriver debattören.  Bild: Johan Nilsson/TT
”Skötsamma, arbetsvilliga, unga människor lämnar landet där de hade behövts i bristyrken och där de hade kunnat hjälpa till med integrationsproblem som goda exempel för bra integration”, skriver debattören.
Puffetikett
Dagens ETC

Ensamkommande ungdomar tvingas fly från Sverige

Sverige är ett demokratiskt land där man gärna pratar stort och brett om medmänsklighet och mänskliga rättigheter. Vi har inte sett krig på 200 år, men faktum är att just nu, 2019, finns det människor som flyr från Sverige.

Sverige är ett demokratiskt land där man gärna pratar stort och brett om medmänsklighet och mänskliga rättigheter. Vi har inte sett krig på 200 år, men faktum är att just nu, 2019, finns det människor som flyr från Sverige.

Det är människor som kom hit för att söka skydd från krig, diskriminering och tortyrförhållanden. Sverige tog emot dem och har tagit hand om dem i nästan fyra år. Vissa har fått uppehållstillstånd på grund av sina skyddsskäl eller genom den nya gymnasielagen, men de som Migrationsverket inte trodde på har fått avslag på avslag trots starka skyddsskäl.

Det finns till exempel hbtq-personer, ateister och kristna konvertiter som Sverige vill utvisa till ett starkt religiöst muslimskt land som Afghanistan där detta kan innebära döden eller hårda bestraffningar. De som har fått alla avslag i Sverige är livrädda för att hamna där, men befinner sig i ett hopplöst läge.
 


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 


Dessa människor kostar inte längre samhället något, utan de blir hjälpta av vanliga människor och ideella föreningar med boende och mat. Ungdomarna har bott här i nästan fyra år och har både vänner, nya familjer, pojkvän, flickvän och starka band till Sverige. De talar bra svenska, sköter sig och skulle kunna börja jobba på till exempel äldreboende idag om de fick. Istället packar de nu med tungt sinne sina väskor, tar farväl av sina vänner och ger sig ut i Europa på en desperat ny flykt till ett nytt land med ett nytt språk där de måste börja om igen. 

Skötsamma, arbetsvilliga, unga människor lämnar landet där de hade behövts i bristyrken och där de hade kunnat hjälpa till med integrationsproblem som goda exempel för bra integration. Det finns stor brist inom vissa yrken i Sverige idag och istället för att ta in dyr hyrpersonal från andra europeiska länder så kunde de här ungdomarna ha fått chans att jobba och utbilda sig inom de yrkena, men tydligen vill Sverige inte ha sådana ungdomar och nu har de inget annat val än att ge sig av på en ny osäker flykt.

När en person kommer till ett europeiskt land för att söka asyl kommer han att lämna sina fingeravtryck där. Om han sedan åker till ett annat land för att söka asyl på nytt så kommer hans fingeravtryck att komma upp i en databas och då måste ursprungslandet svara på om de vill ha tillbaka personen eller inte.

Om Sverige inte vill ha de här ungdomarna och vill utvisa dem till krig, varför skulle de då vilja ta tillbaks dem hit för att låsa in dem på dyra förvar och ordna en dyr utvisning? Varför inte åtminstone ge dem en chans att försöka börja sina liv någon annanstans i ett land som ser deras värde?

Egentligen borde EU också samarbeta genom att fördela ansvaret för flyktingar på olika länder. Om ett annat land i EU vill ha flyktingar så borde man kunna söka asyl där redan härifrån om det är enda utvägen, för att sedan kunna resa dit på ett säkert, lagligt sätt. Inget land inom EU borde egentligen få lov att vägra att ta emot sin del av flyktingarna. I så fall kanske de inte skulle vara med i EU.

Avslutningsvis, politiker, tänk en extra gång på detta och de här ungdomarnas öden nästa gång ni pratar om medmänsklighet och mänskliga rättigheter! Det är ert ansvar att skapa ett bra samhälle med en bra balans för landet som ger en bra utveckling för framtiden. Glöm inte att Sverige ska utvecklas, inte avvecklas!

Ahmad Rahimi 
Människorättsaktivist, Vakna Sverige