Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: En tät stad motverkar rasism och diskriminering

Dagens ETC.

Där det byggs ska det byggas mycket och blandat. Arbetsplatser, skolor, mataffärer med mera ska finnas överallt i hela staden, förtätning handlar om att komplettera med det som saknas. I stadsdelar där människor inte bara sover utan även handlar, arbetar, idrottar och umgås finns liv och rörelse. Då ökar känslan av trygghet och känslan av samhörighet och gemenskap stärks. En tät stad motverkar rasism och diskriminering.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

På lördag uppmärksammas Earth hour över hela världen. Sedan förra årets manifestation har klimatarbetet tagit stora steg framåt. Vi har ett globalt klimatavtal på plats och klimat har blivit en självklar del av utvecklingsarbetet inom de flesta näringsgrenar. En enig miljömålsberedning har föreslagit regeringen att införa ett klimatpolitiskt ramverk för att minska utsläppen av växthusgaser.

 

Samtidigt har rapporter om nya värmerekord avlöst varandra. Februari 2016 var den varmaste februarimånad som någonsin uppmätts. Klimatet förändras och behovet av handling har aldrig varit så stort. FN pekar i sina globala hållbarhetsmål ut städerna som avgörande i det arbetet.

 

I Malmö tar vi FN på orden. Vi ska bygga en hållbar stad och vi är på god väg.  

 

Hur staden utformas påverkar vårt beteende och därmed klimatet. Det gäller att bygga en stad som skapar goda förutsättningar för människor att ha en hållbar vardag. Det har blivit än viktigare nu när befolkningen ökar i snabbare takt och vi måste öka takten i samhällsbygget.

 

I Malmö agerar vi återigen föregångare genom att som första kommun i Sverige anta en hållbar trafik- och mobilitetsplan. Den tar ett helhetsgrepp om kopplingen mellan stadsutveckling och transporter. Den prisnominerade metoden sprids över Europa och fungerar som ett viktigt verktyg för en hållbar stadsutveckling.

 

En viktig princip när vi bygger Malmö är förtätning, att låta staden växa ihop istället för att glida isär. Nyttorna med en tät stad är flera. Grundtanken är att när vi bor närmare varandra blir det lättare att dela på resurser. Kollektivtrafiken blir effektivare och billigare när vi bor tätare. Det krävs mindre energi för uppvärming då vi bor närmare varandra. En högre täthet innebär dessutom att fler kan ansluta till fjärrvärmenätet och spara ytterligare energi. En tät stad är en klimatsmart stad.

 

 

Att ha nära till jobb, skola och rekreation förenklar vardagslivet och ger bättre förutsättningar för jämställdhet mellan könen. Kvinnor, som idag generellt tar ett större ansvar för hemmet plus i större utsträckning än män cyklar och åker buss, upplever oftare att de måste gå ner i arbetstid eller till och med ta ett lägre kvalificerat arbete om restiderna är för långa. I en tät stad slipper kvinnor välja mellan familjen och ett kvalificerat jobb och bidrar till att utjämna könsrelaterade obalanser i arbetslivet.

 

Om det bor fler människor i ett kvarter ökar förutsättningarna för lokal service. Det innebär att man oftare kan gå eller cykla och då minskar behovet av att äga en bil. När fler väljer bort bilen ökar säkerheten på gatorna. Färre bilar och kortare avstånd gör att barnen kan röra sig friare i staden. Om färre äger en bil kan vi också omvandla parkeringsytor och breda bilvägar till barnvänligare miljöer som grönytor och andra aktivitetsytor. En tät stad är en bra stad för barnen.

 

Malmöborna uppskattar en stad med rik grönska och i den täta staden blir grönskans kvalitet viktigare. En förskolegård på Lugnet kan vara en fantastisk lekmiljö för barnen dagtid och en grön lunga som allmän kvarterspark på kvällar och helger. En upprustad bostadsgård på Augustenborg kan fungera som en tillfällig damm och förhindra att källarförråden förvandlas till dagvattenmagasin vid häftiga skyfall. En tät stad kan också vara en grön stad.

 

Det har varit ett intensivt klimatår, toppmötet i Paris var startskottet, nu är det upp till oss på nationell och lokal nivå att fylla avtalet med innehåll. Den täta gröna staden är vårt lokala svar på det globala klimathotet. Vi ska fortsätta bygga Malmö inåt och skapa en i alla delar levande stad.

 

 

 

 

00:00 / 00:00