Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: En fet plånbok ska aldrig ge förtur till bildning

Dagens ETC.

Alla ska ha samma möjlighet till kunskap. Men regeringens nya förslag innebär att studenter med mycket pengar kan köpa sig förbi universitetskön, skriver miljöpartisterna Petter Forkstam och Emma Hult.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Alla ska ha samma möjlighet till kunskap. Men regeringens nya förslag innebär att studenter med mycket pengar kan köpa sig förbi universitetskön, skriver miljöpartisterna Petter Forkstam och Emma Hult.

Förslaget, att tillåta universitet och högskolor att införa en separat antagningskvot för betalande utländska studenter, urholkar principen om att studenter med bäst meriter får en plats.

Sedan år 2011 har antalet internationella studenter som kommer till Sverige från länder utanför EU minskat kraftigt. För två år sedan valde 7 600 internationella studenter att plugga i Sverige. Men det är en siffra som sjunkit drastiskt. I fjol var motsvarande siffra endast 1 700 studenter. Utvecklingen är oroväckande.

Regeringen införde under höst­terminen 2011 avgiftsbelagda studier vid svensk högre utbildning för internationella studenter från länder utanför EU och EES. Motivet var att höja kvalitén i den svenska högre utbildningen och öka attraktiviteten att studera i Sverige.

Problematiken med att avgiftsbelägga utbildningen har inte bara resulterat i att de internationella studenterna väljer andra universitet i andra länder, det hindrar också människors lika rätt till kunskap.

De som tidigare, på grund av sin ekonomiska situation, sitt kön eller sexuella läggning valt att komma till Sverige för att studera, har långt ifrån samma möjlighet idag. En del studenter har valt att efter avslutade studier stanna kvar i Sverige, andra att ta med sig sin kunskap hem. Genom att ta med kunskapen hem, bidrar de till att göra hela världen till en bättre plats att leva på.

Med studenter från olika länder, med olika bakgrund och erfarenheter, blir utbildning både mer intressant men framförallt bättre. Det är väl tillsammans som vi ska rädda världen och göra den till en bättre plats att leva på, för alla. Det är viktigt att inte heller glömma bort att en student som läst i Sverige blir en ambassadör för Sverige i sitt hemland. Fler blivande företagsledare, politiker och världsmedborgare i olika sektorer har studerat i Sverige. Det ger möjligheter och fördelar för Sverige och svenska företag i deras relation med utlandet.

Givetvis ska utbildning få kosta pengar men det ska inte vara den enskilda studenten som ska behöva betala för utbildningen. Då skapas klyftor, orättvisa och segregation. Kunskap är en rättighet som alla ska ha samma möjlighet att ta del av.

En röst på Miljöpartiet de gröna är en röst på högre utbildning för alla. Vi vill avskaffa avgifterna för internationella studenter och menar på att kostnaden idag för stipendier motsvarar kostnaden för utbildningen av det antal studenter som tidigare kom till Sverige. Vi vill även arbeta för att göra det lättare för internationella studenter att stanna kvar i Sverige efter avslutad utbildning.

Vi måste öppna upp den svenska utbildningen igen. För alla. Vi måste öka antalet utbildningsplatser och vi måste se till att kopplingen till svenska företag blir naturlig. Då ökar antalet studenter, med rätt utbildning, rätt kompetens och med en naturlig väg in på arbetsmarknaden, där de så väl behövs. Vi måste öppna fler dörrar till ­Europa och till jobben. Vi ska inte skapa gräddfiler för betalande studenter.

Petter Forkstam (MP),
riksdagskandidat för Södra Skåne och tidigare ordförande för Lunds universitets studentkårer

Emma Hult (MP),
språkrör Gröna studenter och riksdagskandidat för Jönköpings län

00:00 / 00:00