Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Efter hatet mot SSU Hylte: ”Samhället måste backa oss”

”Näthatet behöver ses för vad det ofta är – organiserade extremister som vill tysta och skrämma”, skriver Philip Botström med andra från SSU..
”Näthatet behöver ses för vad det ofta är – organiserade extremister som vill tysta och skrämma”, skriver Philip Botström med andra från SSU.. Bild: Bild: Press

Dagens ETC.

I helgen fick nio medlemmar i SSU ta emot en våg av näthat. Hundratals rasistiska kommentarer vällde in från vuxna människor som försökte tysta ner vårt engagemang genom att hotas och skrämmas.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Vad ska vi som politiskt engagerade behöva stå ut med? Den frågan tvingades våra medlemmar i SSU Hylte ställa sig själva i helgen. Att vi unga väljer att vill förändra samhället genom ett politisk engagemang borde betraktas som en positiv nyhet, men istället tvingades SSU Hylte i helgen plocka ner bilden på sin nya styrelse efter hundratals rasistiska kommentarer.

Vi önskar att vi kunde säga att det här var en avvikelse, men tyvärr är den här typen av hatattacker mot de som står upp för människors lika värde allt för vanlig.

I en tid där ungas låga engagemangsgrad ofta pekas ut som ett hot mot demokratin borde nyheter som den om SSU Hylte bemötas med krafttag från samhället. Och även om klubben möttes av en våg av kärlek så finns det än så länge ingen som presenterat konkreta idéer för att stoppa de hot som unga civilsamhällesaktiva idag får stå ut med för att kunna verka för ett bättre samhälle.

För att vi ska kunna bli en mer inkluderande demokrati, där fler får höras och synas, behöver vi en gång för alla göra upp med hatiska rörelser och de kryphål i lagen som möjliggör för hatiska krafter att förhindra deltagande. Vi unga måste lita på att samhället backar oss när någon försöker tysta oss.

Här är två förslag som skulle underlätta arbetet mot näthat och öka tryggheten för unga på nätet:

• Inrätta en digital polisstation som arbetar med kränkningar online. Lika lite som vi accepterar kränkningar på gatan ska vi acceptera det i kommentarsfältet - och vi ska kunna lita på att polisen tar det på allvar. Rasismen frodas i olika nätforum och organiserade hattacker likt den mot SSU Hylte hindrar människor från att uttrycka sina åsikter och stå upp för det dem tror på. Vi vill därför se en digital polisstation, som endast arbetar med kränkningar på nätet och som finns tillgänglig dygnet runt.

• Prioritera att utreda och sätta dit de som hotar och hatar. Varje hot mot journalister, politiker och andra som inte delar de högerextremas världsbild är ett hot mot demokratin. Polisen och Säkerhetspolisen behöver särskilt prioritera att sätta dit organisationer och individer som har som idé att hota demokratins bärare. Trots de senaste skärpningarna på området är det uppenbart mer behöver göras och straffen skärpas. Näthatet behöver ses för vad det ofta är – organiserade extremister som vill tysta och skrämma.

När avståndet mellan människor i samhället krymper minskar också utrymmet för hat. Vi i SSU kommer göra vår del genom att fortsätta engagera alla de unga som delar våra värderingar och ge dem en känsla av att de ska och kan förändra samhället. Genom sommarläger, kurser, skolbesök och manifestationer kommer vi fortsätta protestera mot orättvisor och utveckla ny politik. Vi gör det för att ju fler som är med och skapar innehållet i politiken, ju fler erfarenheter som får höras – desto starkare blir vi. Därför kommer vi alltid ha som mål att bli fler.

Vi kommer aldrig låta hatet vinna.

00:00 / 00:00