Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Döp nya fossilgasterminalen till ”Fredrick Federley”

Centerpartiets Fredrick Federley i EU-parlamentet.
Centerpartiets Fredrick Federley i EU-parlamentet. Bild: Foto: Fredrik Persson/TT

Dagens ETC.

Det är vanligt att EU-projekt döps efter de politiker som ligger bakom dem. Vårt förslag är därför att EU:s nya fossilgasprojekt bör döpas efter EU-parlamentarikerna Fredrick Federley (C) och Karin Karlsbro (L), skriver Grön Ungdoms språkrör.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Förra veckan röstade EU-parlamentet om ett av de viktigaste klimatbesluten på länge. På listan över EU-finansierade energiprojekt för de närmaste åren finns 32 nya gasprojekt, värda totalt 305 miljarder kronor. EU-parlamentet hade chansen att stoppa dessa satsningar på fossilgas men så blev det inte. Centerpartiets Fredrick Federley och Liberalernas Karin Karlsbro röstade nej. Det är ett stort svek mot alla väljare som bryr sig om klimatet.

Trots att beslutet genast fick kritik från Greta Thunberg, Europas samlade miljöorganisationer, tidningen The Guardian, Jordens vänner och Greenpeace har Federley och Karlsbro stått på sig. De menar att deras beslut var helt rätt. Alla som kritiserar dem får höra att de inte “förstått” beslutet och borde läsa på. Någon annan som inte heller verkar ha förstått visdomen i Federleys och Karlsbos beslut är EU:s ombudsman som nu inlett en utredning mot energilistan för att den brister i hänsyn till EU:s hållbarhetsmål. Eller Sveriges mest erfarna EU-korrespondent Ylva Nilsson som ​totalsågar beslutet​.

Att satsa på fossilgas och olja mitt i rådande klimatkris är oförsvarbart.

Investeringar i fossilgas binder upp de europeiska skattebetalarna i fossila bränslen upp till 50 år framåt. Ny fossilgas strider mot Paris­avtalet och går emot EU.s miljömål. Vi är glada för att Miljöpartiet var ett av få partier som stod upp mot fossillobbyn. ​Vi hade verkligen förväntat oss mer från C och L som för bara några veckor sedan röstade för att utlysa klimatnödläge i EU-parlamentet.

För det politiska modet att helt gå emot sina egna klimatlöften i valrörelsen bör Karlsbro och Federley belönas. Det minsta regeringarna i Polen och Grekland kan göra – som tillsammans med gasbolagen lobbat för att behålla fossilgasen – är att ge Karlsbro och Federley erkännande för sitt hårda arbete. Även Donald Trump som krävt att EU investerar mer i gas från USA bör sända Federley och Karlsbro en tacksamhetens tanke. Inget kan vara bättre än att namnge de nya fossilgasterminalerna efter Federley och Karlsbro.

Det vore inte bara ett sätt för dessa länder att visa tacksamhet. De skulle också göra framtida väljare en tjänst. Eftersom de planerade fossilgasterminalerna har en livslängd på 50 år kommer nog framtida generationer vilja veta vilka politiker som stod bakom beslutet binda fast dem i gårdagens energi.

Det finns tack vare L och C många oljeledningar och fossilgasterminaler som kan döpas efter partiernas EU-parlamentariker. Den LNG-terminal som planeras på Irland skulle med fördel kunna döpas till “Federley-terminalen”. Det något tråkiga namnet på gasledningen “Poland-Slovakia interconnection” borde förstås heta “Karlsbros gasledning” eller något annat som ger upphovskvinnan ett riktigt erkännande. Eller varför inte kalla “Connection of Malta to the European Gas Network” för “Federleys gasfederation mellan Malta och EU”?

Vi uppmanar härmed regeringarna i bland annat Polen, Irland, Grekland, Azerbadjan, USA och Slovakien att döpa något av EU:s fossilprojekt efter Karlsbro och Federley. Dessa politiker har gjort mycket för att era påkostade projekt med gas och olja ska bli av. Att döpa fossilgasterminalerna till “Karlsbro” och “Federley” blir också en påminnelse för framtida generationer om vem som bär ansvar för att miljarder av skattebetalarnas pengar slösades bort på fossila bränslen, mitt i en brinnande klimatkris.
///
Aida Badeli

språkrör Grön Ungdom
 

David Ling

språkrör Grön Ungdom