Debatt. .

2018-04-16 13:20
Palestinska demonstranter vid gränsen till Israel.   Bild: Khalil Hamra/AP
Palestinska demonstranter vid gränsen till Israel. 

Dödandet måste stoppas – freden måste få en chans!

Hela världen kunde se hur människor som sprang från gränsområdet blev skjutna i ryggen. Risken för ytterligare dödande kommande veckor är stor, skriver Olle Katz, orförande i Judar för israelisk-palestinsk fred. 

På Jordens dag den 30 mars i år, under den judiska Pesach-helgen, inledde Gazaborna en 45 dagar lång manifestation mot ockupationen och blockaden. Manifestationen pågår till den dag Israel utropade sig som stat.
 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8Gaza kallas, inte utan orsak, för världens största utomhusfängelse. Två miljoner människor som är helt beroende av Israels välvilja om de vill besöka släktingar utanför detta lilla område, om de vill ha sjukvård, kunna sälja sina produkter eller få material till att laga taket på sitt hus. Två miljoner människor på en yta motsvarande en knapp tredjedel av Öland. Dessa miljoner är hänvisade till ett makthavande parti som också är den största, i krisens spår nästan den enda arbetsgivaren. Två miljoner människor som berövas sin framtidstro.

Tusentals människor manifesterar nära gränsen till Israel. De palestinska arrangörerna hade tydligt klargjort att det är en fredlig manifestation. Ändå gick den israeliska armén i stort sett omgående till attack. Demonstranterna möttes av tårgas, de besköts med gummikulor som sliter sönder armar och ben, de besköts med skarp ammunition som dödade minst 16 och sårade hundratals.

Hela världen kunde se hur människor som sprang från gränsområdet blev skjutna i ryggen. Risken för ytterligare dödande kommande veckor är stor.

Det blev tydligt att Gaza är just ett fängelse med israeliska soldater som vaktar utanför gallret. Och som den israeliska journalisten Gideon Levy skriver i Haarretz: För Netanyahus regering ”är en palestinier mindre värd än en mygga”.

Utvecklingen i Gaza följs med stor oro. Risken för krig är uppenbar. Risken för nya bombningar inne i Gaza är stor. När Israels regering väljer att fortsätta blockaden av Gaza, fortsätter även Gazabornas förtvivlan och frustration. Detta får följder för båda folken, israeler och palestinier, båda hotas nu av ytterligare ett krig och båda förtjänar att leva i fred. Israel får inte fred innan ett rättvist avtal om fred slutits med Palestinas företrädare. Den palestinska befolkningen får inte hopp, framtidstro förrän de betraktas som rättmätiga invånare i sitt land. En demokratisering av såväl Israel, vars demokrati hotas inifrån, som Palestina är nödvändig.

Den svenska regeringen måste kraftfullt verka för att Israel häver blockaden av Gaza och verka för en utredning av händelserna i enlighet med FN:s generalsekreterare Guterres förslag.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Olle Katz 
Ordförande i JIPF, Judar för israelisk-palestinsk fred