Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Det här är hyresgästernas krav på nya regeringen

Bild: Fredrik Persson/TT

Dagens ETC.

I detta nu sitter M, SD, KD och L och förhandlar om hur den framtida politiken ska se ut. Hyresgästföreningen vill göra några medskick om vad som behöver prioriteras de kommande fyra åren. Och vad som behöver stanna i byrålådan.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Just nu ser vi en levnads­kostnadskris i Sverige. Mat-, el- och bensinpriser har dragit i väg och i hyresrätten bor pensionärer som har arbetat ett helt liv men ändå har låg pension och barnfamiljer som behöver räkna de sista kronorna i slutet av varje månad. Givetvis är inte hyresgäster en homogen grupp. Men bland gruppen hyresgäster finns det fler som lever på marginalen. 

När nu priserna sticker i väg är det dags att staten tar ett ansvar för att mildra konsekvenserna som kommer slå så hårt mot hyresgästerna.  

• Elpriskompensation 

Den kommande regeringens första prioritet måste vara att skydda svenska konsumenter och företag mot de kraftiga elprisökningarna. Åtgärderna som kommer privatpersoner och företag till del måste utformas så att det fortsatt finns incitament för alla elanvändare att vara sparsamma, och komma alla till del, oavsett om man äger eller hyr sitt boende.  

• Energieffektivisering  

Över 300 000 lägenheter behöver fortfarande renoveras i miljonprogrammen. Se till att i samband med det även energieffektivisera och se till att minska elförbrukningen. Det är bra för klimatet, plånboken och för ­hyresgästerna. Det behövs en rejäl satsning för att göra oss fria från fossilberoendet men också från Putins energikrig mot Europa. 

För oss är det självklart att det inte bara är hyresgästerna som ska bära kostnaderna för modernisering och energi­effektivisering av vårt befintliga bostadsbestånd, utan samhället gemensamt. Därför föreslår vi ett statligt stöd för hållbara renoveringar som sänker fastighetens energiförbrukning samtidigt som hyran kan hållas nere vid stora renoveringar.  

• Inför förmånliga bygglån 

Varje månad försenas och stoppas fler och fler byggen på grund av att kalkyler inte längre går ihop, när räntor stiger och bygg­material fördyras. Ett förmånligt bygglån, där staten delar risken för investeringen med byggherren, kan se till att hålla uppe byggandet när marknaden nu drar i bromsen. Bostadsbristen är fortfarande omfattande och enligt Boverket behöver 60 000 färdigställda bostäder varje år fram till 2030 för att matcha befolkningstillväxten och bygga i kapp den skuld som uppstod under 90- och 00-talen.  

• Inga marknadshyror 

Så sent som våren 2021 ville regeringen inför marknadshyror, som en del i januariavtalet. Det lyckades vi stoppa. Men det som blev tydligt då var att det svenska folket inte vill ha ökad otrygghet på hyresmarknaden. Så låt det projektet ligga kvar, begravt i byrå­lådan. Respektera den svenska modellen på hyresmarknaden och låt parterna fortsätta ta ansvar för hyressättningen.  

Det kommer krävas en offensiv bostadspolitik från den nya regeringen, för det saknas inte utmaningar. Byggtakten minskar och bostadsbristen ökar samtidigt som många av Sveriges hyres­gäster drabbas hårt av dyrtider. En rad av de samhällsutmaningar vi står inför kräver en politik som tar itu bostadssegregation, bo-orättvisa och bristen på bostäder. 

Hyresgästförening förväntar sig att den nya regeringen agerar därefter. Det finns stora vinster för samhället att prioritera något av det mest grundläggande i våra liv. Ett tryggt hem.