Debatt. .

2014-07-25 07:08
Förhandlingarna om frihandelsavtalet sker i en liten grupp bakom slutna dörrar, med hemliga dokument, skriver Malin Björk (V). BILD: Jacquelyn Martin/TT
Förhandlingarna om frihandelsavtalet sker i en liten grupp bakom slutna dörrar, med hemliga dokument, skriver Malin Björk (V).

Det är oacceptabelt att undergräva demokratin

Europas och Sveriges med­­borgare förtjänar bättre än hemlighetsmakeri, dolda agendor och ett förfalskat ”stimuluspaket”. Bästa möjliga standard – vare sig det gäller miljö, hälsa, arbetsrätt, eller demokrati – borde vara måttstocken för förhandlingarna om frihandelsavtalet mellan EU och USA, skriver EU-parlamentarikern Malin Björk (V).

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Den 14 juli inleddes sjätte rundan av förhandlingar om ett frihandelsavtal mellan EU och USA. Medborgarna får veta väldigt lite om dessa rådslag. EU-kommissionen trumpetar ut propaganda och glädjekalkyler om avtalets konsekvenser och högern fortsätter att försöka sälja in handelsavtalet som det enda möjliga ”stimuluspaketet”!
Detta är samma borgerlighet som är emot en fungerande aktiv investeringspolitik i Sverige och som tycker vi ska lita på att storföretagen ska fixa miljön, konsumentsäkerheten, demokratin, och arbetsrätten. Den politiken är inte bara ekonomiskt ineffektiv, utan i längden också farlig. Både här hemma och på europeisk nivå.

Förhandlingarna om frihandelsavtalet sker i en liten grupp bakom slutna dörrar, med hemliga dokument. Enligt Corporate Europe Observatory har över hundra möten hållits med industrin och näringslivet medan bara en handfull hållits med fack och konsumentrörelsen. Det visar med all tydlighet vem som har mest att säga till om i de här förhandlingarna.
Frihandelsavtalet kommer enligt ritningarna få enorma konsekvenser. Det förhandlas inte bara om de redan låga tullnivåerna. Det förhandlas om vår miljö och hälsa, om vår välfärd och arbetsrätt, och inte minst om vår demokrati.
Det lilla vi vet om förhandlingarna kommer från läckta dokument. Den 1 juli avslöjade franska Le Monde ett sådant som visar att EU försöker pressa USA att acceptera det slappare EU-regelverket för bankernas och finanssektorns verksamheter. I både EU och USA hoppas nu bankerna att kommissionen ska lyckas försämra, det redan begränsade, regelverk som växt fram i USA efter finanskraschen 2008.

Den 8 juli publicerade Washington Post ett annat hemligt dokument från den 27 maj. Det visar att kommissionen vill att USA åtar sig en juridiskt bindande klausul om att exportera gas (skiffergas) och råolja till EU. På bekostnad av miljön och klimatet.
Miljö- och konsumentorganisationer uttrycker stor oro för att avtalet hotar EU:s relativt höga standarder för mat och miljö. Det handlar bland annat om USA:s genmodifierade produkter och kött från hormonbehandlade djur. USA har också mycket svaga regler kring kemikalier.
USA är dessutom ett av de få länder som inte ratificerat FN:s arbetsmarknadsorgan ILO:s kärnkonventioner om förenings- och organisationsfrihet och ställningstagande mot tvångsarbete, diskriminering och barnarbete. I förhandlingarna om regler för offentlig upphandling hamnar därmed också arbetsrätten och grundläggande fackliga rättigheter i farozonen.

Det så kallade ”investeringsskyddet” fortsätter också vara aktuellt, trots alla protester, bland annat från fackföreningsrörelsen i både USA och EU. Detta investeringsskydd innebär att företag ska kunna stämma stater om nya politiska beslut ändrar lagarna så att vinsterna blir mindre än planerat. En sådan regel skulle ge det amerikanska riskkapitalbolaget KKR, som äger Carema/Vardaga, rätt att stämma en rödgrön regering i Sverige som stoppar vinstjakten i välfärdssektorn.
De EU-byråkrater, men också partier och politiker, som säger nej till öppenhet i förhandlingarna är rädda. Rädda för vad som skulle kunna hända om medborgarna i EU får kunskap om vad som står på spel. Rädda för kraften i den opinion som skulle kunna skapas. Rädda för att medborgarna skulle säga nej till frihandelsavtalet. Precis som man sa nej till ACTA (handelsavtalet om piratkopiering och varumärkesförfalskning).

Vänsterpartiet har varit tydligt från första början: det är helt oacceptabelt att undergräva demokratin. Vi har konsekvent lyft snedvridningen i förhandlingarna.
Europas och Sveriges medborgare förtjänar bättre än hemlighetsmakeri, dolda agendor och ett förfalskat ”stimuluspaket”. Bästa möjliga standard, vare sig det gäller miljö, hälsa, arbetsrätt, eller demokrati, borde vara måttstocken för förhandlingarna. Inte ett storföretagens race mot botten.

Malin Björk (V)
EU-parlamentariker