Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Det är rätt att reparera

Bild: noPPonPat/shutterstock.com

Dagens ETC.

Det är smärtsamt att se hur underhåll och reparation blivit så svårt att genomföra när det kommer till elektronikprodukter att det ibland är nära nog omöjligt. Det måste vi ändra på, skriver Robert Halvarsson (MP).

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Elektronik är den snabbast växande avfallskällan inom EU. År 2017 samlades mer än 3,5 miljoner ton e-avfall in, och bara 40 procent återanvändes. En majoritet européer vill hellre reparera sina grejer än köpa nya när saker går sönder. Det är en sund och positiv inställning som vi måste göra allt för att stödja.

Därför är det god tid att säga det självklara – det är rätt att reparera.

För visst är det tidsödande, jobbigt och irriterande när saker tidigt går sönder, drabbas av planerat åldrande och försämras i förtid. Det är smärtsamt att se hur underhåll och reparation blivit så svårt att genomföra när det kommer till vissa elektronikprodukter att det ibland är nära nog omöjligt.

Det är en utveckling som knappast är ödesbunden, utan har drivits fram av stater och marknadsaktörer som sett en serie kortsiktiga vinster i att, steg för steg, driva fram ett slit- och slängsamhälle som nu behöver gå i pension.

Som konsumenter ska vi kunna förvänta oss långsiktigt hållbara produkter som går att reparera, underhålla och återbruka. Glädjande är att EU steg för steg omfamnat idéerna bakom konsumenters rätt till reparation, efter tryck från gröna partier och oberoende röster. Fler och fler ser att det långsiktigt hållbara är det ekonomiskt och socialt riktiga.

Men vi behöver vara många som vill gå före. Miljöpartiet vill att det tas fram ett nationellt mål för att minska resursförbrukningen till inom planetens gränser, att det införs krav på förlängd livslängd på produkter, samt att konsumenters och oberoende reparatörers rätt att reparera garanteras.

Miljöpartiet vill också att momsen tas bort helt på second hand och att reklamationsrätten omarbetas och förlängs – samt att krav på tillverkare stärks för att förebygga avfall och att främja återanvändning. Dessa förslag är en del av Miljöpartiets nationella klimatfärdplan.

Vi lever i tider med oro, kris och krig. I den är det särskilt viktigt att vi skapar en kultur med en omsorgsfull hushållning av det vi äger. På både personlig nivå och som samhälle blir vi mer självständiga när vi inte behöver slänga saker i förtid, utan använder, återbrukar och reparerar.

Globalt har oberoende verkstäder gått före och krävt vår rätt att reparera. Den som söker på Youtube finner tusentals videos på temat right to repair. Som miljöpartist kan jag bara hålla med dessa röster. Nu är det dags att göra right to repair verkligt i världen, Europa och Sverige – ner till våra lokala sammanhang i kommuner och regioner. Inte minst måste vi kräva cirkulära flöden och reparerbarhet i våra offentliga upphandlingar.

Det vore inte bara klokt för plånboken, utan också för vår planet att göra rätten att reparera till verklighet. För visst är det roligare när saker håller över tid. När vi visar omsorg om det vi brukar visar vi också omsorg om de som tillverkat det vi använder, om jorden och varandra.