Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Den misslyckade bostadsmarknaden och orättvisorna

Om vi ska lösa bostadsbristen för alla bostadslösa och framförallt för de hemlösa, måste vi få andra verktyg än de vi nu har, skriver debattören.
Om vi ska lösa bostadsbristen för alla bostadslösa och framförallt för de hemlösa, måste vi få andra verktyg än de vi nu har, skriver debattören. Bild: Foto: Shutterstock

Dagens ETC.

De stora byggföretagen vet naturligtvis hur de ska pressa ner byggkostnaderna, men detta ger bara högre marginaler och mer i vinst. Det kommer inte att synas på marknadens priser. Vi behöver andra verktyg för att lösa bostadsbristen, skriver den pensionerade byggaren Lars-Göran Ahlström.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

På den nuvarande bostadsmarknaden är alla typer av bostäder till salu för de som har råd. Hyresfastigheter, egna hem och bostadsrätter säljs privat eller via mäklare till högstbjudande. Det finns inga begränsningar för hur många hyreshus, bostadsrätter eller egna hem som de som har råd kan köpa. Dock kan den enskilde hyresgästen inte sälja sitt hyresavtal öppet på bostadsmarknaden.

Den stora bristen på bostäder gör emellertid att marknaden framför allt gynnar säljaren. Till detta bidrar också de gynnsamma skatteregler som gäller för den som äger sin bostad. De som bott i bostadsrätt eller eget hem och säljer sin bostad i dag kan vanligtvis konstatera att de bott gratis under den tid som gått sedan de köpte sin bostad. Nettovinsten efter försäljningen räcker till såväl reavinstskatt som för att täcka de boendekostnader som säljaren haft under tiden han bott i bostaden. Till detta kommer de gynnsamma regler som följer för Rot och Rut-avdrag.

För de som bor i hyresbostäder gäller inga regler som minskar boende­kostnaderna. Hela hyran måste alltid betalas i förskott, månad för månad. Den som äger bor gratis, medan den som hyr alltid måste betala hela hyran och inte får ut något när hyresrätten återlämnas.

De verkliga byggnadskostnaderna vill byggföretagen inte redovisa, och prissättningen av nyproduktionen sker genom att byggföretagen låter priserna på andrahandsmarknaden vara norm. Eftersom bostadsbristen ger säljaren fördel på bostadsmarknaden, blir det som säljaren vill. Om de äldre bostadsrätterna säljs för 60 000 kronor per m2 blir priset på nyproduktionen minst 60 000 kronor per m2. Oberoende av den verkllga produktionskostnaden.

De stora byggföretagen vet naturligtvis hur de ska pressa ner byggkostnaderna, men detta ger bara högre marginaler och mer i vinst. Det kommer inte att synas på marknadens priser.

Om vi ska lösa bostadsbristen för alla bostadslösa och framförallt för de hemlösa, måste vi få andra verktyg än de vi nu har. Den nuvarande så kallade bostadsmarknaden har gjort att antalet hemlösa och bostadslösa har ökat. Så länge bostadsbristen är lönsam för våra byggföretag, banker och mäklare kommer vi inte att få deras hjälp för att bygga bort bostadsbristen.

Vi behöver en ny social bostadspolitik såväl på riksplanet som i Malmö där jag bor. En stor del av programmen för att motverka bostadsbristen i Sverige och Malmö är bra, men vi måste också ta itu med att få bort orättvisorna på bostadsmarknaden och vi måste se till att vi får konkurrens om byggpriserna. Vi måste också pröva mer av nya hållbara byggtekniker som till exempel trähus med stommar av krysslimmat massivträ. Vi måste också prova nya typer av finansiering.

Bygg bort bostadsbristen!

00:00 / 00:00