Debatt. .

2016-12-09 04:00
Centerpartiets Per Åsling. Debattören Rasmus Ling (MP) Skattepolitisk talesperson bild Vilhelm Stokstad/TT
Centerpartiets Per Åsling. Debattören Rasmus Ling (MP) Skattepolitisk talesperson

Centerpartiet, kom ut ur klimatgarderoben!

”Det är glädjande att Centerpartiet talar om grön skatteväxling. Desto mer tröttsamt blir det när förslagen som presenteras motarbetas av just Centerpartiet.”

Centerpartiets Per Åsling kommer med en rad påståenden i Dagens ETC gällande bland annat skatt på solel för eget bruk.

Regeringen presenterade ett förslag på en ny skatt redan förra veckan. Det är signifikant för Centerpartiets argumentationslinje den senaste tiden att inte ens nämna detta. Jag ska försöka klargöra och reda ut vad det är som Centerpartiet har missat och vad den rödgröna regeringen lyckats med.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Centerpartiet försöker vilseleda Dagens ETC:s läsare genom att undvika att nämna att det är större anläggningar (över 255 kW) som varit föremål för beskattning. Det skall i sammanhanget tilläggas att det rör sig om ett fåtal sådana i hela Sverige. Beskattningen har alltså inte berört dom mindre som används för privat bruk. 

Även vid de större anläggningarna har regeringen nu i princip avskaffat skatten. Lagen väntas träda i kraft den 1 juli 2017. En överväldigande majoritet, inklusive alla hushåll som använder solpaneler för eget bruk, har alltså aldrig beskattats och kommer heller inte göra det i framtiden.

 Gällande biodrivmedel verkar Centerpartiet ha glömt bort att det var alliansregeringen som införde skatten redan 2013. Att den rödgröna regeringen ska hållas ansvarig för det är således en lögn.

Centerpartiet fortsätter argumentera för att Sverige borde lägga mer fokus på att ta fram morötter för att stimulera den förnybara energin. Då har man helt missat vad den rödgröna regeringen ägnat sig åt de senaste två åren:

• Lanserat ett reparationsavdrag genom ett skatteavdrag för reparationer av kylskåp, tvättmaskiner och andra vitvaror i hemmet. Dessutom sänks momsen så att det blir billigare att reparera cyklar, skor och kläder. Förhoppningsvis lockar det här förslaget fler människor att behålla sina saker ett tag till och lämnar in dom på lagning när dom börjar gå sönder.

• Upprättat ett stöd till solcellsanläggningar med upp till 50 000 kronor. Tanken är att ge hushåll hjälp till att lagra egenproducerad el.

• Hjälpa kommuner med klimatomställningen genom det så kallade Klimatklivet. Där kan kommuner söka medel för projekt som är en del av omställning mot ett fossilfritt Sverige. Exempelvis laddstationer för elbilar, biogasanläggningar och konverteringar från fossil olja till miljövänligare alternativ.

Det är glädjande att Centerpartiet talar om grön skatteväxling. Desto mer tröttsamt blir det när förslagen som presenteras motarbetas av just Centerpartiet. Det blev extra tydligt när det i veckan diskuterades flygskatt. Förslaget gjorde gällande att man inför en skatt på kommersiella resor från Sverige. Skatten ska betalas av det företag som utför flygningen. Det är en viktig skatt då flyget står för en stor del av de utsläpp som belastar planeten och klimatet.

Men Centerpartiet sa benhårt nej och argumenterade kraftigt mot eftersom skatten tydligen skulle slå mot näringslivet i norra Sverige. Problemet med just det argumentet var att det var framtaget genom flyglobbyn Svenskt flyg och tappade därmed både i trovärdighet och objektivitet.

Vad som är Centerpartiets hjärtefrågor när det kommer till grön skatteväxling är fortfarande höljt i dunkel. Centerpartiet säger att de ska höja skatten på utsläpp, men frågan är då varför man går ut och är emot beskattningen av en av de största klimatbovarna – flygbränslet.

Nej, det är ingen bra miljö- och klimatpolitik att vara mot flygskatten. Kom ut ur klimatgarderoberna och visa vad ni vill!

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Rasmus Ling (MP)  
Skattepolitisk talesperson