Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: C sviker ensamkommande – viker ner sig för M och SD

Centerpartiet viker sig för Moderaterna och Sverigedemokraterna och vill göra de ungdomar som omfattas av gymnasielagen till det enda undantaget från pandemistöd, skriver debattören.
Centerpartiet viker sig för Moderaterna och Sverigedemokraterna och vill göra de ungdomar som omfattas av gymnasielagen till det enda undantaget från pandemistöd, skriver debattören. Bild: Bild: Johan Nilsson/TT och Jessica Gow/TT

Dagens ETC.

De förslag som Centerpartiet nu kallar cyniska och stoppar regeringen från att genomföra är samma förslag som de själva lade fram för några månader sedan. Det är en mycket olycklig kovändning, skriver Annika Hirvonen (MP).

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Många har drabbats hårt av pandemin. Av sjukdom, arbetslöshet, företag som riskerar konkurs, ensamhet. Centerpartiet har tillsammans med regeringen varit med på att ge stöd till snart sagt varje grupp som har drabbats av pandemin. Men nu viker de sig plötsligt för Moderaterna och Sverigedemokraterna och vill göra de ungdomar som omfattas av gymnasielagen till det enda undantaget från pandemistöd.

De förslag som Centerpartiet nu kallar cyniska och stoppar regeringen från att genomföra är samma förslag som de själva lade fram för några månader sedan. Då med argumentet att pandemin drabbar de ensamkommandes möjligheter att få anställning hårt. Då sa Centern:

”Nu ser vi väldigt många som börjar bli klara med sin utbildning, var lovade arbeten, arbeten som inte längre finns kvar.”

Ett halvår senare har det inte blivit enklare att få jobb.

Ingenting i omvärlden har förbättrats, det är Centerpartiet som har vänt kappan efter de kalla vindar som kommer från Sverigedemokraterna och som fått parti efter parti att vända sig efter dem. Maktpolitiska avvägningar tycks nu vara viktigare för Centerpartiet än humanism.

Detta handlar om unga som kom till Sverige som barn. Som skulle ha fått permanenta uppehållstillstånd om Migrationsverkets handläggningstider inte hade varit orimligt långa just då, om rättsosäkra åldersbedömningar inte hade stoppat upp dem ytterligare. Det då humanistiska Centerpartiet stödde 2016 Miljöpartiets förslag om att ge dessa ungdomar en ny chans då de så tydligt hade hamnat i kläm.

Det handlar om riktiga människor, unga som har blivit någons barn, storasyskon, vänner, lagkamrater. Unga vars utbildning Sverige har satsat på. Unga som otåligt och oroligt undrar om de kommer att kunna börja sina vuxna liv i det land de har gjort sig hemmastadda i.

Det cyniska är inte att ge även denna grupp pandemilättnader, det cyniska är att i ett sent skede och utan förvarning kovända och göra dessa ungdomars liv och framtid till ett politiskt spel. Att lägga ett förslag i april och rösta ner det i december. Centerpartiet har haft sedan i oktober att komma med invändningar mot regeringens lättnader. Vår dörr har varit öppen. Istället kommer de två dagar innan den första lättnaden är tänkt att börja gälla.

Centerpartiet ursäktar sig med långsiktighet och förutsägbarhet i migrationspolitiken. Men har inte haft någonting emot tillfälliga krisstöd till andra grupper i samhället. Ingen förutsåg att pandemin skulle drabba just nu, just på detta sätt.

Efter att C fått omfattande kritik försöker de nu hävda att lättnaden som de fällde inte skulle träda i kraft i tid för att gälla för de unga som gick ut gymnasiet i somras. De påstår även att regeln får liten effekt. Det stämmer inte. Det framgår med all önskvärd tydlighet att lättnaden som gäller längden på anställningen skulle gälla för alla beslut som fattas från den 3 december. Alltså skulle ändringen gälla dem som tog studenten till sommaren 2020, även många som tog studenten före 3 juni. Den skulle omfatta tusentals ungdomar som nu får en betydligt svårare situation när C agerar för att stoppa den. Det beror på att det finns långt fler som i coronakrisens osäkra läge är beredda att anställa på korta kontrakt, än på långa.

I politiken behöver partier ibland kompromissa med sina ideal för att ta små steg framåt när en riksdagsmajoritet vill gå åt andra hållet – vi vet. Men i det här fallet är det Centerpartiet som fäller avgörandet. De har möjlighet att välja mellan lättnader för en grupp unga människor som har blivit del av familjer och kompisgäng, som har drabbats hårt av pandemin – eller att ställa sig på Sverigedemokraternas och Moderaternas sida och skicka fler av dessa ungdomar till ett av världens farligaste länder.

Centerpartister, kan ni se dessa ungdomar i ögonen?