Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Bucht, sluta bromsa vegovågen i Sverige

"Den globala kött- och mejeriproduktionen påverkar klimatet ungefär lika mycket som alla bilar, flygplan, båtar och lastbilar gör tillsammans, enligt FN", skriver dagens debattör.
"Den globala kött- och mejeriproduktionen påverkar klimatet ungefär lika mycket som alla bilar, flygplan, båtar och lastbilar gör tillsammans, enligt FN", skriver dagens debattör. Bild: Bild: Linus Sundahl-Djerf/TT

Dagens ETC.

Köttkonsumtion skadar miljö och klimat. Det rimliga borde vara att införa en skatt på kött. Men istället satsar landsbygdsministern på stora subventioner till kött- och mjölkindustrin.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Köttkonsumtionen sjönk under årets första kvartal med 1,8 procent, enligt Jordbruksverkets färdigställda statistik. Karlshamns kommun har tillkännagett att vegetarisk mat införs som normalkost i skolorna. Men landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) undergräver vegovågen genom att storsatsa på nya subventioner till kött- och mjölkindustrin, vilket allvarligt skadar miljön. Det är en ansvarslös politik som inte är hållbar i längden.

I radioprogrammet Studio ett berättade Sven-Erik Bucht om stöd till mjölkindustrin på sammanlagt 673 miljoner kronor. Det är allvarligt att regeringen på detta sätt motarbetar den snabbt växande folkrörelsen för minskad köttkonsumtion som har ett mycket brett stöd av miljöorganisationer.

FN:s djuruppfödningsrapport ”Livestock’s long shadow” pekar ut djurhållningen som en av de största miljöbovarna av alla mänskliga aktiviteter. Den toppar listan för bland annat jordförstörelse, förstörelse av vattenresurser, överutnyttjande av vattenresurser, försurning och luftföroreningar. Dessutom orsakar djurhållningen enorma utsläpp av växthusgaserna metan, dikväveoxid och koldioxid.

Den globala kött- och mejeriproduktionen påverkar klimatet ungefär lika mycket som alla bilar, flygplan, båtar och lastbilar gör tillsammans, enligt FN.

Rödgrön sjudagarstidning – prenumerera nu!

Den här artikeln kommer från söndagsnumret av Dagens ETC. Som prenumerant får du Dagens ETC sju dagar i veckan – på helgerna rakt ner i din telefon, surfplatta eller dator.

Stöd Sveriges rödgröna tidning genom att bli prenumerant.

 

I vintras sa landsbygdsministern att politiker inte ska komma med pekpinnar angående vad folk äter. Sven-Erik Bucht förnekade då miljöproblemen som köttindustrin skapar. Istället valde regeringen alltså att subventionera den med hundratals miljoner kronor. Slutsatsen är följaktligen att regeringen gärna lägger sig i vad folk äter men bara om det är mer kött och mjölk, vilket är fullkomligt absurt.

För att på allvar pressa ner köttkonsumtionen behövs en rationell livsmedelspolitik som innebär att det som är bra för miljön premieras. Naturskyddsföreningen rekommenderar en generell klimatavgift på all köttkonsumtion. Det framkommer i deras rapport ”Det subventionerade köttet”. Naturskyddsföreningens beräkningar visar att en sådan klimatavgift på kött skulle kunna landa på 20–25 kronor per kilo kött och ge intäkter till staten på 9–12 miljarder kronor årligen.

Det måste bli ett slut på regeringens matpopulistiska politik. Allmänintressets väl och ve är långt viktigare än att tillfredsställa köttindustrins kortsiktiga vinstintresse. Vegonorm i offentlig verksamhet, utbildningsinsatser i vegetarisk matlagning och informationskampanjer är exempel på möjliga politiska åtgärder. Men viktigast är införande av en skatt på kött. Allra helst kombinerat med sänkt moms på miljövänliga vegetabilier.

Fakta 87 kilo kött – varje år

Köttkonsumtion beräknas ofta som totalkonsum­tionen av kött som beskriver hur mycket köttråvaror som jordbruket levererar till industrin för vidare förädling och konsumtion. I totalkonsumtionen ingår även ben så konsumenternas slut­liga intag av kött är runt 65 procent av denna siffra.

Sedan 1990 har totalkonsumtionen ökat från 60 kilo kött per person och år till dagens 87 kilo.

Samtidigt har befolkningen vuxit, vi är drygt en miljon fler svenskar jämfört med 1990. Konsekvensen av en kraftigt ökad per capita-konsumtion i kombination med en växande befolkning är att svenska hushåll nu konsumerar dryga 800 miljoner kött under ett år – en konsumtionsökning på 75 procent.

Inte under någon period i modern tid har köttätandet ökat så snabbt som under de senaste decennierna.

Källa: Konsumtionsrapporten 2015, Göteborgs universitet