Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Brevbärare mot rasism: Borde inte behöva dela ut nazi-propaganda

Svenskarnas partis Stefan Jacobsson under talet i Almedalen i somras.
Svenskarnas partis Stefan Jacobsson under talet i Almedalen i somras. Bild: Bild: Janerik Henriksson/TT

Dagens ETC. Vi delar alltid ut den post folket ber om men upplever att ingen bad om den från Svenskarnas parti.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

I dagarna delar brevbärare ut reklam för nazistiska Svenskarnas parti i ett 20-tal kommuner. Människo­fientlig, nazistisk propaganda ska inte delas ut som samhällsinformation, skriver Brevbärare mot rasism.

Kvällen innan onsdagen den 13 maj i år var vi många brevbärare som hade en klump i magen. På onsdagen skulle vi dela ut valinformation från Sverige­demokraterna till samtliga hushåll. Den kvällen startades sidan Brevbärare mot rasism på Facebook. Med denna ville vi visa att vi inte stod bakom beslutet att dela ut en i många människors ögon människofientlig propaganda.

Nu är det val igen och än en gång har vi tvingats dela ut SD:s info. Den här gången har vi även behövt dela ut för Skånepartiet och Svenskarnas parti. Det är två partier som vardera exkluderar många av Sveriges hushåll. Man ställer radikala förändringskrav på Sverige och vill bedriva en rasistisk politik.

Vi upplever att vårt jobb har försämrats under de dagar som dessa partiers info delats ut. Vi tycker att det är förjävligt att det ska få vara såhär utan att vare sig fack eller ledning stöttar oss. Vårt engagemang är i första hand känslomässigt och inte del av någon genomplanerad strategi för att krossa något av partierna.

Detta är värt att påpeka, då många har ifrågasatt hur taktiskt det är av oss att göra på det här sättet. En i våra ögon bra diskussion har skapats – när man har tagit oss och våra upplevelser på allvar och inte sett oss som extremister. En diskussion som däremot har uteblivit är den med våra fackförbund och våra arbetsplatser.

Vi undrar även var gränsen går för vad som är rimlig samhällsinformation. Åsikter som uppenbart kränker stora grupper av människor i dagens samhälle borde inte behandlas som vilken samhällsinformation som helst. Det är inte direkt Vårdguiden.

Vi anser att vår ledning säger emot sig själva när de säger att de inte samarbetar med nazister men samtidigt låter oss dela ut nazistiska massutskick.

Från djupet av våra hjärtan anser vi att juristerna har gjort en felbedömning och att människofientlig, nazistisk propaganda inte ska delas ut som samhällsinformation till hushåll i ­Sverige. Vi står för att vi drog i nödbromsen tidigare i våras och menar att det samtal som detta har skapat i ­grunden är något bra och nyttigt för ett sunt debattklimat.

Kalla oss aldrig mer ­sabotörer eller extremister. Vi delar alltid ut den post folket ber om men upplever att ingen bad om denna. Vi skulle aldrig drömma om att ifrågasätta adresserad post. Vi gör alltid vårt jobb och ­förtjänar att tas på allvar.