Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Bluffen bakom varslen på Stockholms sjukhus

Anna Starbrink på Liberalernas valaffisch 2018.
Anna Starbrink på Liberalernas valaffisch 2018. Bild: Foto: Erik Simander/TT

Dagens ETC.

Efter de stora varslen på Stockholms offentliga sjukhus riskerar nu fler patienter att dö på grund av platsbrist. Det skriver ST-läkaren Darius Barimani.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Förra måndagen vaknade jag upp till regionrådet Anna Starbrinks ord i Dagens medicin. Hennes ord gör mig illamående. Hon kallar varslen på Stockholms offentliga sjukhus för ”ansvarsfullt och klokt”. 

Varslen försvarar hon och hennes medlöpare i den styrande alliansen med att vården har flyttat ut från akutsjukhusen. Eftersom delar av vården ”flyttat ut” så tycker allianspolitikerna även att personalen ska följa med. Varslen är en del av deras plan för framtidens sjukvård i Stockholm. En gränspsykotisk vanföreställning som går under namnet ”Framtidens hälso- och sjukvård” (FHS). 

Den bygger på en falsk idé om att patienter som är i behov av akut medicinsk vård ska kunna vårdas på närakuter eller privata vårdmottagningar på stan istället för att hamna på de dyra akutsjukhusen. Detta är befängt, eftersom en patient som är i behov av sjukhusvård aldrig kommer att kunna vårdas på en närakut eller vårdcentral. Hur ska man vårda en patient med blindtarmsinflammation eller en inre blödning på en närakut? Hur kan man överhuvudtaget ta hand om en patient med akuta buk- eller bröstsmärtor på något annat ställe än just ett akutsjukhus? Svaret är att det inte går! Trots detta är det nu vi, som tar hand om de här patienterna, som riskerar uppsägning, vilket i förlängningen kommer förvärra platsbristen på de offentliga akutsjukhusen ytterligare. 

Visst kan närakuter i viss mån minska antalet besök på akutsjukhusens akutmottagningar, men de kan aldrig avlasta sjukhusen med patienter som behöver läggas in, eftersom antalet inlagda patienter mer eller mindre är konstant. Dessutom har problemet egentligen aldrig varit att det totala antalet besökare på akutmottagningarna är för många, utan att patienterna fastnar på akutmottagningarna i väntan på vårdplats. Åt denna platsbrist kan närakuterna eller vårdcentralerna inte göra ett dyft! 

Människor som uppenbarligen inte har någon koll på hur sjukvården fungerar tillåts gång på gång att genomföra förändringar som innebär försämringar för patienter och vårdarbetare i regionen. Jag kan inte låta bli att undra varifrån våra regionpolitiker får sin information, och varifrån de får självförtroendet att genomföra sin politik trots ständig kritik från professionerna? Varför går de ständigt emot våra enade röster – är alla 153 barnläkarna som undertecknade debattartikeln om varslet på Karolinska i Dagens nyheter den 8:e november vänsterfanatiker? Ljuger våra fackliga företrädare när de påtalar patientfaran i varslen? 

Det var längesen denna fråga enbart handlade om hotad patientsäkerhet, eftersom patienter har dött på grund av personalbrist sedan många år tillbaka. Nyligen publicerades en studie av narkosläkare på Gävle sjukhus där man studerat patienter som flyttats mellan intensivvårdsavdelningar på grund av resursbrist. Man kunde se att dessa patienter löpte en 24 procent ökad risk att dö jämfört med patienter som inte förflyttats. Bara förra året skedde 872 sådana flyttar mellan intensivvårdsavdelningar och det beräknas att cirka en patient per månad dör på grund av platsbrist i sjukvården. 

På grund av era katastrofala beslut kommer nu ännu fler av oss gå in i väggen och ännu fler patienter hamna i knipa. Ni borde skämmas över er arrogans och okunskap. Ni är inte ett dugg kloka och ni är överhuvudtaget inte ansvarsfulla!

00:00 / 00:00