Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Basinkomst ger oss frihet

Alla måste få en ekonomisk grundplåt och slippa jaga jobb som inte finns eller gå till låtsasjobb som hittats på för att man minsann inte ska få göra något annat som är värdefullt, utvecklande eller – hemska tanke – roligt, skriver Anna Troberg.
Alla måste få en ekonomisk grundplåt och slippa jaga jobb som inte finns eller gå till låtsasjobb som hittats på för att man minsann inte ska få göra något annat som är värdefullt, utvecklande eller – hemska tanke – roligt, skriver Anna Troberg. Bild: Bild: Leif R Jansson/TT

Dagens ETC

Grundförsörjning skapar nya möjligheter att bidra till samhället på kreativa sätt, skriver Piratpartiets ordförande.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

En garanterad grundförsörjning skapar nya möjligheter att förkovra sig och bidra till samhället på alla de kreativa sätt som dagens arbetsmarknadsmodell hämmar, skriver Anna Troberg, Piratpartiet.

Fredrik Reinfeldt känner enligt egen utsago inte någon som är arbetslös. Det gör jag. Därför får jag höra berättelser om den stigmatisering som arbetslöshet innebär i ett samhälle besatt av arbetslinjen. Berättelser om hur det känns att leta efter arbeten som inte finns. Berättelser om att tvingas ta påhittade arbeten bara för att ingen ska misstänka att man tillbringar dagen på sofflocket. Det är berättelser varje statsminister borde lyssna på.

Dagens arbetsmarknad och socialförsäkringar är trasiga kugghjul som mal sönder människor mellan sina rostiga industrisamhälleskuggar. Fortsätter vi i samma invanda hjulspår kommer det att bli värre. Automatisering kommer att leda till färre och färre traditionella arbetstillfällen. Fler och fler kommer att slås ut. Men, vi kan göra något åt det. Vi kan tänka om och släppa den föråldrade tanken om att samhället består av närande och tärande. Samhället består av fantastiska möjligheter. Vi måste bara hitta ett sätt att låta dem gro och växa. Svaret är ett kärt barn med många namn.

En del kallar det medborgarlön, en del basinkomst, andra medborgargolv. Termen och det exakta utförandet kan se lite olika ut, men den revolutionerande tanken bakom det hela är den samma. Vi måste överge en förlegad syn på arbete, samhällsnytta och människovärde. Vi måste se varje människa och ge henne möjlighet att själv definiera sin samhällsnytta. Vi måste ge alla en ekonomisk grundplåt som befriar dem från det ok det är att tvingas jaga jobb som inte finns eller gå till låtsasjobb som hittats på för att man minsann inte ska få göra något annat som är värdefullt, utvecklande eller – hemska tanke – roligt, när man borde JOBBA.

Är man vänster kan man kalla det solidaritet, eftersom det handlar om allas rätt till livets nödtorft. Är man höger kan man kalla det småföretagarstimulans, eftersom det ger fler möjlighet att testa affärsidéer. Är man pirat så kan man kalla det integritet, eftersom det ger alla möjlighet att få stöd av samhället utan att tvingas genom kränkande kontroller av olika slag. Röd, blå eller lila, detta är ett system som ändå bäst beskrivs med ord som trygghet, möjlighet och respekt.

Människor som idag anses vara en ekonomisk belastning tillför i realiteten oändliga värden till samhället. Några bidrar till Wikipedia, ett verktyg som används gratis av alla svenska skolor. Andra skapar musik, konst och böcker. Några ger äldre den sociala kontakt som samhället inte längre tycker sig ha råd med, andra vårdar anhöriga utan någon ersättning alls. Det är dags att uppmärksamma och uppskatta dessa samhällsinsatser.

Piratpartiet vill att arbetslösa och bidragstagare ska ges större möjlighet att arbeta ideellt istället för att delta i arbetsmarknadsåtgärder utan att för den skull riskera att förlora sina bidrag. Vi vill att alla arbetsmarknads- och socialförsäkringar ska samlas under ett tak. Ett samlat, mer tydligt och rättssäkert system är ett mindre stigmatiserande system där människor inte faller mellan olika stolar.

Vi vill också att ett system för garanterad basinkomst sjösätts inom en tioårsperiod. En garanterad grundförsörjning skapar nya möjligheter att förkovra sig och bidra till samhället på alla de kreativa sätt som dagens arbetsmarknadsmodell både hämmar och ofta aktivt motarbetar.

Arbetslöshet är en myt. Det finns hur mycket arbete som helst. Problemet är att allt arbete inte räknas idag. I framtiden definierar vi vår egen samhällsnytta och bygger ett bättre samhälle där allas insatser räknas.