Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Äntligen dags att skrota datalagringsdirektivet

Dagens ETC.

EU-domstolen ogiltigförklarade igår EUs datalagringsdirektiv. Domstolens dom visar att vi kritiker hade rätt hela tiden, skriver vänsterpartisten Jens Holm.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

EU-domstolen ogiltigförklarade igår EUs datalagringsdirektiv. Domstolens dom visar att vi kritiker hade rätt hela tiden; massregistreringen av medborgarnas tele- och datakommunikation är i strid med de grundläggande rättigheterna och inskränker medborgarnas integritet, skriver Jens Holm (V).

Nu säger justitieminister Beatrice Ask att hon ska utreda hur Sverige ska agera. Varför det? En dom i EUs domstol är överordnat nationell lagstiftning. Domen borde alltså leda till att den svenska datalagen är ogiltig. Det är värt att komma ihåg att Sverige till och med har gått längre än vad EU krävt i implementeringen av datalagringen. Regeringen har infört krav på att även människors platsposition samt missade samtal ska registreras, något som direktivet inte kräver.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet lyckades stoppa implementeringen av datalagringsdirektivet under ett år vid slutet av 2010. Jag kom ihåg tongångarna då; det här är olagligt, oansvarigt och det skulle leda till böter på hundratals miljoner kronor, påstod vissa. Sverige utdömdes visserligen böter; 27 miljoner kronor, för att vi införde direktivet för sent. Nu ser vi att vi hade rätt hela tiden. Sverige borde därför kräva tillbaka våra bötespengar från EU.

Underkännandet av datalagringsdirektivet aktualiserar en bredare fråga om övervakning och integritet. Om EU-domstolen anser att datalagringen strider mot våra grundläggande rättigheter, vad är det då som rättfärdigar FRA att kunna massövervaka all vår kommunikation? Eller privata storföretag som Google, Apple och Facebook som samarbetat med NSA i det globala insamlandet av miljontals människors aktiviteter på nätet? Eller Ipredlagen som ger privata företag möjligheter att jaga påstådda fildelare? Vi behöver ta ett helhetsgrepp om integritetsfrågorna. Vi behöver en samlad myndighet för ett större integritetsskydd. Vi borde upphäva oproportioneliga och integritetskränkande lagar som FRA, datalagringsdirektivet och Ipred.

Sverige måste stå upp för sina medborgare mot övervakningssamhället. Här finns mycket att göra. Idag tar Vänsterpartiet initiativ till att datalagringsdirektivet i Sverige ska upphävas helt och hållet. Det vore ett bra första steg.

00:00 / 00:00