Hoppa till innehållet

Socialdemokraterna

Debatt: ABF i Botkyrka Salem måste ta sitt ansvar

Bild: Dagens ETC

Dagens ETC

Narkotika i verksamheterna, våld, vapen, hot, skyddsvästar, ekonomiska oegentligheter, vänskapskorruption, entrism och otillbörlig påverkan. Vi måste säga som det är.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
KommenteraI ett tidigare nummer av Dagens ETC (24/5) publicerades en debatt undertecknad av de ansvariga för ABF Botkyrka Salem, ordförande Christina Zedell och ombudsman Sebastian Flygar. Där fick vi återigen ta del av den inställning som ledde till att Socialdemokraterna i Botkyrka slogs i ruiner. 

Alla kan historien. Botkyrka kommun fick flera larm om brister i ABF Botkyrka Salems fritidsverksamheter. Larmen utreddes av det externa säkerhetsbolaget 2Secure som konstaterade så allvarliga missförhållanden att kommunen omgående tvingades överta gårdarna. Beslutet har prövats och fastställts av såväl förvaltningsrätten som kammarrätten. 

Ledningen för ABF Botkyrka Salem slår ifrån sig allt ansvar för detta. Mest anmärkningsvärt är att de i sin insändare försöker förminska problematiken i deras verksamheter till ett “fynd av en kniv” samtidigt som underlagen visar att gårdarna blivit en fristad för gängkriminella. I nationella medier har vi sett bilder på hur toppskiktet i Vårbynätverket spelar tv-spel på en av gårdarna. Personal misshandlades i verksamheten och andra greps av polis på väg till jobbet. Allt detta går att ta del av i 2Secures rapport. 

Istället för att ta ansvar ägnade sig ledningen för ABF Botkyrka Salem åt massrekrytering av nya medlemmar till Socialdemokraterna i Botkyrka. På årsmötet 2023 deltog 220 personer, år 2024 var antalet en bråkdel. De nya medlemmarnas engagemang var alltså kort och målinriktat: att rensa ut alla som stått upp för beslutet att stänga ABF Botkyrka Salems fritidsverksamheter. Gruppledare, styrelseledamöter och medlemmar. Alla som de nu vill brännmärka som Illojala och dåliga socialdemokrater, vildar och troll. 

Otaliga gånger larmades Åsa Westlund och Tobias Baudin om missförhållandena i Botkyrka. Om bristerna, rekryteringen, personkopplingarna och allt annat som ledde till ABF-kuppen 2023. Utan gehör. Partiet som skulle gå i fronten mot kriminalitet och segregation stod handfallna när ledande företrädare för en misskött, laglös och kommunalt finansierad verksamhet organiserade sig för att plocka ned beslutsfattaren. 

Det första den nya ABF-dominerade S-ledningen i Botkyrka gjorde efter årsmötet var att försöka skriva om kommunens bidragsregler. Syftet var att ABF Botkyrka Salem åter skulle få ta del av miljonstöd från kommunen. Centerpartiet satte stopp för detta och slängdes som följd omedelbart ut ur det politiska styret – med hänvisning till samarbetssvårigheter – trots att Socialdemokraterna därmed saknade varje möjlighet att fortsätta styra kommunen. 

Det var inte vi som lämnade socialdemokratin och svek vallöftena.

Där och då föll ett 30-årigt S-styre i Botkyrka. För att de personliga banden till ledande personer i ABF-föreningen var starkare än lojaliteten till Botkyrkaborna. Därför lämnade över 50 medlemmar och nio fullmäktigeledamöter Socialdemokraterna i Botkyrka på två dagar. Utströmningen har sedan fortsatt. I och med detta grundades också Oberoende S, för vi är lika mycket sossar i dag som vi var för 1, 5 eller 50 år sedan. Vår lojalitet till de socialdemokratiska idealen sitter i ryggmärgen. Det var inte vi som lämnade socialdemokratin och svek vallöftena, det var det Socialdemokraterna i Botkyrka som gjorde.

Den sorgen är svår att förklara. Många av oss som lämnade Socialdemokraterna i Botkyrka har vigt vårt liv åt partiet, flera i mer än ett halvt sekel. Vi har haft ledande uppdrag, knackat dörrar, kokat kaffe, skrivit motioner och drivit kampanjer. Vår identitet var att vara socialdemokrater. Men plötsligt stod vi inför faktumet att allt vi stått för, senast i den framgångsrika valrörelsen 2022, bara vara ett luftslott i Botkyrka. Vad gör man då? 

Man kan välja att vara tyst och se åt andra hållet. Eller så kan man göra det som är rätt. 

ABF-kuppen är inget avancerat mediespel eller interna diskussioner om ledarskap. Det är beviset på hur illa det kan gå när man inte håller gränsen mot destruktiva krafter och hur skör den lokala demokratin är för påverkan av särintressen. Det är också ett bevis på att inget är mer förödande än att inte ta ansvar. 

Därför väljer vi att ta just det – ansvar. Ansvar för det vi lovade väljarna.Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.