Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Låt inte klockan vridas tillbaka för kvinnors rättigheter

Idag har Polen en av Europas mest restriktiva abortlagar och polska kvinnor söker nu hjälp i utlandet för att kunna göra abort. Förra året lades ett förslag om totalt abortförbud i Polen, men tack vare omfattande protester gick inte lagförslaget igenom.
Idag har Polen en av Europas mest restriktiva abortlagar och polska kvinnor söker nu hjälp i utlandet för att kunna göra abort. Förra året lades ett förslag om totalt abortförbud i Polen, men tack vare omfattande protester gick inte lagförslaget igenom. Bild: Bild: Czarek Sokolowski/AP/TT

Dagens ETC.

"Vi får aldrig ta kvinnors rättigheter – mänskliga -rättigheter – för givna. De kan i ett slag tas ifrån oss.”
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

I år är det 42 år sedan Sveriges abortlag trädde i kraft. I veckan har ett mål prövats i Arbetsdomstolen som på sikt kan påverka den svenska abortlagstiftningen.

Målet handlar om huruvida en barnmorska som inte vill utföra aborter, ge dagen efter-piller eller sätta in kopparspiraler ska ha rätt att arbeta som barnmorska i Sverige. Varken tingsrätten eller Diskrimineringsombudsmannen menar att någon diskriminering skedde då barnmorskan inte fick jobb, bland annat eftersom uppgifterna ingår i legitimationsyrket och att religionsfriheten i ett fall som detta inte går före kvinnors rätt till abortvård. Nu har alltså frågan tagits vidare till Arbetsdomstolen. Barnmorskan har ekonomisk och juridisk backning av den kristna lobbyorganisationen Alliance Defending Freedom som 2015 redovisade nettotillgångar motsvarande cirka 350 miljoner kronor. Organisationen skryter på sin hemsida med att ha tvingat fram stängningen av 75 procent av alla kirurgiska abortkliniker i Amerika. 

I omkring en tredjedel av världens länder är abort helt eller delvis förbjudet. Men abortförbud förhindrar inte aborter – det förhindrar bara säkra aborter. Osäkra aborter utförs ändå, till exempel med hjälp av klädhängare eller råttgift. I länder med mer restriktiv abortlagstiftning utförs något fler aborter – inte färre – och omkring 47 000 kvinnor dör årligen som en följd av osäkra aborter, enligt WHO.

Vi får aldrig ta kvinnors rättigheter – mänskliga rättigheter – för givna. De kan i ett slag tas ifrån oss. Ett av de första beslut som Donald Trump fattade som USA:s president var att stoppa sedan tidigare beviljade bistånd till utländska organisationer som stödjer abort. Detta gjorde han, föga förvånande, omgiven av enbart män. Det är svårt att tänka sig en omvänd situation; att det skulle accepteras att en grupp kvinnor beslutade om inskränkningar i mäns rätt att bestämma över sin egen kropp. 

Trumps beslut är också ett exempel på hur vi inte kan ta framgångar vi vunnit för givna. I början av 70-talet reste svenska kvinnor till Polen för att göra abort. Idag har Polen en av Europas mest restriktiva abortlagar och polska kvinnor söker nu hjälp i utlandet för att kunna göra abort. Förra året lades ett förslag om totalt abortförbud i Polen, men tack vare omfattande protester gick inte lagförslaget igenom. Vi måste fortsätta att protestera. 

Det är ingen mänsklig rättighet att få jobba som just barnmorska. Det är en mänsklig rättighet att få vård. Feministiskt initiativ står för varje kvinnas rätt att bestämma över sin egen kropp – klockan får inte vridas tillbaka för kvinnors rättigheter och vi måste markera mot varje inskränkning i aborträtten.