Hoppa till innehållet

Debatt

Roya Hakimnia: Folkförakt bakom kritik av omröstningsresultat

Dagens ETC.

Kristina Arvidsson-Molin har så klart helt rätt att folkomröstning har en något diffus plats i vår representativa demokrati. Dess roll är inte skriven i sten, den har sina problem. Men samma sak kan sägas om hela vårt demokratiska system. Många av oss hävdar att vi knappast är halvvägs mot reell demokrati så länge ekonomin inte inkluderas.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Min poäng med texten var dock inte att diskutera relationen mellan folkomröstningar och demokrati, utan relationen mellan folkförakt och demokrati. Låt oss ta det uppenbara först: Hade folk röstat ”rätt”, det vill säga Bremain, hade inte den kritik av folkomröstningar vi nu hör från liberala kommentatorer hörts över huvud taget. Hade folket röstat ”rätt” hade David Cameron tvärtom hyllats av samma kommentatorer.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

David Cameron tillkännagav folkomröstningen för att få Ukip ut ur spelet, för att ena sitt eget parti och placera Labour i skuggan genom att tysta EU-motståndet en gång föra alla. Då hyllades hans smartdrag och hade han lyckats in i det sista hade David Camerons hedrats av liberala kommentatorer för sitt house-of-cards-aktiga spel. Nu blev det som vi vet en backlash av historiska dimensioner. Folket röstade ju ”fel”! Och det är här svenska liberala kommentatorer kommer in med kritiken mot folkomröstningar.

Vad blir detta om inte folkförakt och ett odemokratiskt spel? Man kan inte hylla en folkomröstning först och sedan hata det när resultatet inte blir som man vill.  

Den fascistiska rörelsens hot mot demokratin kan inte underskattas. Men ett annat problem är många liberala, konservativa och socialdemokratiska politikers, journalisters, byråkraters och kommentatorers folkförakt och oförmåga att se att EU inte fungerar för stora massor av människor. Som inte tycker att det är så fräscht att EU ”löser” problem genom att sätta byråkrater vid makten (Italien), förbjuder en viss politik (Grekland och nu Spanien och Portugal), eller ber länder som röstar ”fel” att helt enkelt rösta igen (Irland).

EU är i en enorm politisk, demokratisk och ekonomisk kris. Att våra ”experter” i media står oförstående inför detta och tror att Brexit enbart handlar om att folk är rasister och idioter tyder på en enorm distans till människors verklighet. En journalistik som inte gräver på djupet och inte låter olika röster komma till tals, blir bara maktens megafon. Detta är ett hot mot yttrandefrihet och i längden demokrati. Om detta är stora ord, är det helt enkelt för att det handlar om en stor fråga.