Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Därför är en satsning på polisen nödvändig

För att klara samhällsuppdraget krävs att utredningsresurserna stärks och att poliserna som rör sig ute i samhället bli fler, skriver Polisförbundets ordförande Lena Nitz.
För att klara samhällsuppdraget krävs att utredningsresurserna stärks och att poliserna som rör sig ute i samhället bli fler, skriver Polisförbundets ordförande Lena Nitz. Bild: Bild: Christine Olsson/TT

Dagens ETC.

Utan en rejäl förstärkning får polisen svårt att hantera en alltmer komplex situation. Det menar Lena Nitz, ordförande för Polisförbundet, som bland annat vill se höjda löner och att polisutbildningen får högskolestatus.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Förra året valde över 400 poliser att lämna yrket innan pensions­åldern. Erfarenhet och kompetens försvinner från organisationen i en tid då svensk poliskår står inför tuffa utmaningar. Brottsligheten har förändrats, blivit mer komplex och svårutredd och ett större utanförskap har etablerats.

Hot och våld mot poliser har blivit grövre och arbetsmiljön tuffare. Samtidigt står platser på landets polisutbildningar tomma, för fjärde terminen i rad. Politikernas löften om tusentals fler poliser riskerar att inte uppfyllas.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8

Utan en rejäl förstärkning har vi svårt att vara hela Sveriges polis och finnas till för människor oavsett om de bor i miljonprograms­områden eller i glesbygd. Det blir svårt att klara både vardagsbrott och den grova kriminaliteten. För att klara samhällsuppdraget krävs att utredningsresurserna stärks och att poliserna som rör sig ute i samhället bli fler.

I en undersökning som vi gjort bland våra medlemmar anser drygt fyra av tio poliser att personalbristen är förklaringen till att allt färre brott klaras upp.

För att stärka polisen anser Polisförbundet att:

Polislönerna måste höjas

Nu startar löneförhandlingarna mellan Polismyndigheten och Polisförbundet. Regeringen har tillfört extra resurser och det finns därför förutsättningar för att uppvärdera polisyrket. Lönen måste stå i proportion till det ansvar och de tuffa arbetsvillkor som poliser har. Uppvärderingen krävs för att minska kompetenstappet och locka fler till yrket.

Karriärmöjligheterna måste bli fler

Att vara polis är ett komplext och svårt arbete som kräver ständig utveckling. De som vill utvecklas i sina yrkesroller ska kunna göra karriär utan att nödvändigtvis bli chefer. Ökade möjligheter att ­specialisera sig och förkovra sig i yrket ska också återspeglas på lönenivåerna.

Polisutbildningen ska få högskolestatus

Dagens polisutbildning måste bli bättre anpassad för morgondagens brottslighet. De praktiska utbildningsmomenten är en central del i polisutbildningen och utgör grunden i polisens arbete men måste ha en tydligare koppling till vetenskap och beprövad erfarenhet. En högskoleutbildning ger också bättre framtida möjligheter för kompetensutveckling och specialisering inom yrket.

Satsningar görs på forskning och utveckling

Vilka metoder fungerar bäst? Vilken är den bästa utformningen av verksamheten för att använda resurserna mest effektivt? Hur formar vi ett antagningssystem till polisutbildningen som ger oss de lämpligaste studenterna? För att ta reda på allt detta krävs forskning kopplad direkt till polisen och dess verksamhet.

Det finns en bred samsyn bland riksdagspartierna om behovet av fler poliser och om att yrkets attraktivitet måste öka. Det välkomnar vi. Att utveckla svensk polis är en nödvändig samhällsinvestering. Polisen är en av våra viktigaste trygghetsbärare.

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.