Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Dags att regeringen talar klarspråk om utvecklingen i Turkiet

Den turkiska flaggan.
Den turkiska flaggan. Bild: Bild: Leo Sellén/TT

Dagens ETC.

Turkiets agerande, att fängsla och avsätta demokratiskt valda politiker, står i strid med rättstatliga principer och utgör ett övergrepp på hela den demokratiska processen. Nu måste den svenska regeringen tala klarspråk om utvecklingen i landet och stå upp för fred och demokrati, skriver Ann-Margarethe Livh (V), Kadir Kasirga (S), Naile Aras (V) och Lisa Carlsson (S).
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Det är dags för oss alla – och Sveriges regering i synnerhet – att tala klarspråk om utvecklingen i Turkiet. Turkiet är idag inte ett land där alla medborgare åtnjuter demokratiska och rättsstatliga garantier. Denna situation drabbar alla oppositionella i landet men framförallt de kurdiska delarna av landet.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Vi undertecknande kommunpolitiker reser till Turkiet imorgon för att överlämna en namninsamling där 225 svenska kommunpolitiker kräver att Turkiet omedelbart friger våra demokratiska valda kollegor och att de får möjlighet att fullgöra sina uppdrag. Att den demokratiska processen respekteras är en grundläggande förutsättning för en långsiktigt hållbar fred.

Vi kommunpolitiker visar på detta sätt vårt stöd för alla våra kollegor som fängslats eller tvingats bort från sina uppdrag, och vi förväntar oss att även den svenska regeringen följer vårt exempel och kräver att även de nationella parlamentsledamöterna från det prokurdiska partiet HDP tillåts verka fritt.

HDP nådde en stor valframgång den 7 juni 2015 när de lyckades ta sig över den exceptionella valspärren på 10 procent, en spärr som kommit till för att hindra kurdernas politiska representation. HDP:s agerande visade att den kurdiska demokratiska rörelsen är fast besluten att söka en fredlig lösning på konflikten. Trots upprepade angrepp på dess aktivister och möten under den senaste valrörelsen fortsatte HDP att förespråka återhållsamhet. HDP:s agerande väckte därför hoppet om en fredlig lösning på den långvariga konflikten.

Tyvärr blev Turkiets svar som så många gånger förr att öka repressionen och fängsla de politiska representanterna.  Idag är 21 borgmästare från de kurdiska kommunerna fängslade av den turkiska staten. 35 borgmästare har frisläppts efter en tid i arrest och 31 borgmästare har tvingats lämna sina uppdrag. Turkiet har nu upphävt immuniteten för HDP:s parlamentsledamöter vilket förmodligen kommer att leda till ännu fler fängslanden.

Turkiets agerande, att fängsla och avsätta demokratiskt valda politiker, står i strid med rättstatliga principer och utgör ett övergrepp på hela den demokratiska processen. Turkiet har därmed helt stoppat fredsprocessen och den positiva utveckling som skett i de kurdiska kommunerna. Vapenstilleståndet har upphävts och i många städer råder nu istället krigstillstånd. Hundratals människor, även barn och gamla, har dött till följd av militärens brutala attacker. Journalister grips av militär och människorättsaktivister har mördats på öppen gata. Flera kommuner är belägrade och människor svälter eftersom utegångsförbud hindrar dem att gå ut för att skaffa mat. Hundratals kommuninvånare har mördats i sina hem eller när de har försökt att lämna sina hem för att skaffa mat eller läkarhjälp.

Trots allt detta har övriga Europa sett mellan fingrarna med Turkiets övergrepp så länge möjligheten funnits att Turkiet ska kunna agera grindvakt för flyktingströmmarna från Syrien.

Var är Sveriges röst för fred och demokrati?

Ann-Margarethe Livh (V), Demokratiborgarråd, Stockholms stad
Kadir Kasirga (S) Kommunpolitiker, Stockholm stad
Naile Aras (V) Kommunpolitiker, Järfälla
Lisa Carlsson (S), Kommunpolitiker, Stockholms stad