Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: "Beklagligt att S inte heller vill sänka pensionärernas skatt"

”Alliansregeringen har skapat en klyfta i beskattningen mellan löntagare och pensionärer. Nu ansluter sig Socialdemokraterna till dem som skjuter upp pensionärsskattens avskaffande”, skriver Karl Erik Olsson.
”Alliansregeringen har skapat en klyfta i beskattningen mellan löntagare och pensionärer. Nu ansluter sig Socialdemokraterna till dem som skjuter upp pensionärsskattens avskaffande”, skriver Karl Erik Olsson. Bild: Bild: Fredrik Sandberg/TT

Dagens ETC.

Socialdemokraterna verkar glömma att var fjärde väljare är pensionär, skriver Karl Erik Olsson, ordförande i SPF, Sveriges pensionärsförbund.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

De 12 miljarder kronor, som löftet att bevara jobb­skatteavdraget kostar, är pengar som Socialdemokraterna väljer att inte använda för att avskaffa den orättfärdiga pensionärsskatten. Det är ett tråkigt besked till Sveriges seniorer – en grupp som utgör 26 procent av valmannakåren i höst, skriver Karl Erik Olsson, ordförande i SPF, Sveriges pensionärsförbund.

Genom flera så kallade jobbskatteavdrag för dem som har löneinkomst och mindre sänkningar av skatten på pensioner har alliansregeringen skapat en klyfta i beskattningen mellan löntagare och pensionärer. Principen att alla ska beskattas lika har tidigare under lång tid gällt i Sverige. För regeringen påpekar vi i SPF ständigt denna orättvisa, oftast i samtal med finansminister Anders Borg. Beskedet har blivit att regeringen avser att fortsätta sänka skatten för pensionärerna när statsfinanserna gör detta möjligt. Möjligheten har uppenbarligen funnits länge, men regeringen har prioriterat nya jobbskatteavdrag och sänkning av bolagsskatten.

Nu ansluter sig Socialdemokraterna och deras ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson till dem som skjuter upp pensionärsskattens avskaffande till en avlägsen framtid. Det är inget roligt besked till Sveriges seniorer, en grupp som utgör 26 procent av valmannakåren i höstens val.

I december förra året fattade riksdagen beslut om ett femte jobbskatteavdrag. Beslutet innebär att statens inkomster minskar med 12 miljarder kronor. Socialdemokraterna röstade emot, men har lovat att inte rulla tillbaka avdraget efter att beslutet väl är fattat. Nyligen konstaterade Magdalena Andersson, partiets ekonomisk-politiska talesperson, att avskaffandet av pensionärs­skatten ”är ingenting jag på något sätt skulle lova under nästa mandatperiod, utan det kommer att ta tid”.

De 12 miljarder kronor, som löftet att bevara jobbskatteavdraget kostar, är pengar som Socialdemokraterna väljer att inte använda för att avskaffa den orättfärdiga pensionärsskatten. Detta är en politisk prioritering, som partiet valt att göra. Jag beklagar det. Någon skillnad mellan alliansen och Socialdemokraterna finns nog inte längre i den här frågan.

Min – måhända lite näsvisa – fråga till Magdalena Andersson är: Vilket värde har principer om de inte får någon betydelse för hur vi handlar i verkligheten? Det ter sig förunderligt att Socialdemokraterna å ena sidan med emfas upprepar att de betraktar den olikformiga beskattningen av inkomster och pension som principiellt fel och å andra sidan prioriterar ett bibehållet jobbskatteavdrag framför att avskaffa pensionärsskatten.

Magdalena Andersson har hört av sig till mig efter att vi från SPF kritiserade henne. Det är bra att vi får till en dialog. Hon vill träffa oss och diskutera beskattningen. Det är ett möte jag ser fram emot.

Jag är glad att Magdalena Andersson är tydlig med att hon tycker att pension ska betraktas som uppskjuten lön och att inkomst från förvärvsarbete och pension ska beskattas lika. Min förhoppning är att vi kan medverka till att Socialdemokraterna kan låta prioriteringarna följa principerna framöver.

Karl Erik Olsson
Ordförande i SPF, Sveriges Pensionärsförbund

00:00 / 00:00