Hoppa till innehållet

Replik

Debatt: Arlabönderna bidrar betydligt till miljömålen

Bild: Bild: Fredrik Sandberg/TT

Dagens ETC.

"Arlasägare och deras mjölkkor bidrar betydligt till miljömålen. Att bagatellisera deras insatser är respektlöst."skriver Arlas Sveriges presschef i en replik.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Gruppen Svensk mat- och miljöinformation har i flera artiklar attackerat svensk mjölkproduktion och mjölkkonsumtion utifrån sin världsbild där all animalieproduktion är av ondo.

Trots att svenska mjölkbönder tillhör världens bästa ur många olika perspektiv som klimat, djurskydd, miljöhänsyn och låg användning av antibiotika och bekämpningsmedel, så väljer man att utmåla dem på ett uteslutande negativt sätt.

Det innebär att en debatt mellan Arla och Svensk mat- och miljöinformation inte blir konstruktiv. Men vi vill för läsaren uppmärksamma några viktiga fakta när det gäller öppna landskap och foderodling.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

När Arla pratar om öppna landskap menar vi de landskap våra ägare Arlabönderna bidrar till att skapa här i Sverige. Att öppna och varierade jordbrukslandskap är viktiga för miljön vittnar Sveriges miljömål "Ett rikt odlingslandskap" om.

Flera av de indikatorer som används för att mäta hur detta miljömål nås kan kopplas direkt till mjölkproduktion, bland annat areal betesmarker och ekologisk mjölkproduktion. Arla är Sveriges och världens största producent av ekologisk mjölk och har drivit den ekologiska utvecklingen i 25 år. 

De öppna landskapen är även viktiga för Sveriges biologiska mångfald och för att uppnå miljömålet "Ett rikt växt och djurliv". Många djur, insekter och växter behöver öppna och varierade landskap för att leva, och betesmarker erbjuder särskilt värdefulla förutsättningar för biologisk mångfald. Naturvårdsverket bedömer närmare 400 000 hektar betesmarker (motsvarande hela Närke) som värdefulla ur detta perspektiv. 

Jordbruksverket beräknar att runt en tredjedel av alla naturbetesmarker i Sverige betas av mjölkkor och deras kvigor och kalvar. Med tanke på att 70 procent av Sveriges mjölkbönder är Arlabönder och dessutom finns i regioner med en stor andel naturbetesmarker, kan man konstatera att Arlas ägare och deras mjölkkor bidrar betydligt till båda miljömålen. Att bagatellisera deras insatser är respektlöst.

När det gäller avskogning av regnskog och exploatering av värdefull naturmark för uppodling och sojaodling är det ett stort problem globalt. Arla tar dock ansvar för att den soja som vi använder i form av ingredienser och foder till våra ägares mjölkkor är certifierad och därigenom mer ansvarsfullt odlad. De certifieringar som vi kräver ställer samtliga krav på att ingen avskogning eller uppodling av ekologiskt värdefulla områden får ske på den mark där sojan odlas. Arla fick nyligen högsta betyg av Världsnaturfonden (WWF) för vårt arbete för mer ansvarsfull soja. 

Vi menar att bondeägda Arla tar ansvar och upprepar budskapet att öppna landskap inte går att importera, de måste skapas här, nu och i framtiden. 

Ämnen i artikeln