Kommentar. Andreas Gustavsson.

2021-02-12 08:45
Bild: Ali Lorestani/TT
Puffetikett
Dagens ETC

SD ställde krav: Byt ut reportern för att få intervju

Jag har aldrig varit med om något liknande.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det är inte första eller sista gången som ett politiskt parti verkar under täckmantel av det skulle handla om journalistik. Dagens ETC har tidigare exempelvis rapporterat om hur Moderaterna i Stockholm driver sajten 08-nytt som utlovar ”de senaste nyheterna” men mest går ut på att göra ned Socialdemokraterna.

Nej, snyggt är det inte.

Men undermineras demokratin?

Gäster som bjudits in till Sverigedemokraternas nya mediesatsning Riks har inte förstått eller informerats om att de ska delta i ett programformat som drivs på beställning av Sverigedemokraterna, finansierat av Sverigedemokraterna. Någon har trott att det är Rix FM. Samtidigt är det nog så att de allra flesta tittare inser att klippen från Riks har en agenda som ligger väldigt långt från journalistiken. Syftet är att bredda partiets genomslag, att med ytterligare en plattform sprida budskapet, särskilt då till unga och kvinnor.

Dagens ETC ska naturligtvis bevaka detta.

Riks är det senaste bland en rad opinionsbildande projekt där Sverigedemokraterna utvecklar vad som redan är en dominans i sociala medier.

Riks är en betydande investering, helt säkert kommer miljonbelopp slussas dit.

Riks verkar i en digital miljö som premierar hårt vinklade problemformuleringar, därför blir det intressant att se om innehållet belastar avsändaren – partiet – som parallellt försöker polera sig för att upptas av en eventuell konservativ regering.

Vad tycker Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch (KD) om kanalens islamofoba utspel, om formuleringar i stil med ”gruppvåldtas av personer som har tolkbehov på arabiska”?

En nyckelperson i Sverigedemokraternas strategi för nya medier är Joakim Wallerstein. Men tyvärr väljer kommunikationschefen att inte bli intervjuad av Dagens ETC. Lika beklagligt är det att operativt ansvarige Dick Erixon vill svara uteslutande per mejl. Det är inte unikt för Sverigedemokraterna att försöka styra information på det sättet, att begränsa möjligheten att ställa kritiskt prövande frågor. Men unikt är däremot att Sverigedemokraterna under arbetet med denna granskning kommer med ett ultimatum: Byt ut reportern – annars blir det inga fler intervjuer.

Jag har aldrig varit med om något liknande.

Motiveringen som Dagens ETC fått från Sverigedemokraterna är att reportern dels ställt frågor om alternativmedier, dels besökt studion utan att ha fått en inbjudan. Båda sakerna faller inom ramen för det journalistiska uppdraget.

Reportern fullföljde naturligtvis.

Ett politiskt parti kan aldrig styra vad Dagens ETC gör och inte gör.