Nyheter.

2016-10-10 20:00
Bild: Hasse Holmberg / TT

Ny studie kopplar adhd till livslånga hinder

Lägre utbildning, depression, missbruk och arbetslöshet. Allt detta är vanligare bland personer med adhd, visar en ny studie. Men tidiga insatser kan förebygga problemen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Forskare vid University of Queensland, Australien har gått igenom cirka hundra långtidsstudier som berör adhd och så kallad uppförandestörning. Resultatet talar sitt tydliga språk: personer med de tidigare nämnda diagnoserna löper betydligt större risk att drabbas av en mängd nackdelar och problem i samhället.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Personer med adhd har nästan fyra gånger så stor sannolikhet att inte avsluta gymnasiet, och mer än sex gånger så stor sannolikhet att inte påbörja högre utbildning. Det är också mer sannolikt att dessa personer blir avskedade eller drabbas av annan typ av arbetslöshet.

Det säger forskarassistenten Holly Erskine, som lett studien, till Medicalxpress.

Uppmanar till tidiga insatser

Studien konstaterar även att adhd och uppförandestörning är kopplat till andra psykiska funktionsnedsättningar och besvär. Exempelvis löper personer med adhd större risk att drabbas av depression, missbruk eller att begå självmord.

Forskarna påpekar också att såväl adhd som uppförandestörning kan behandlas framgångsrikt, och att tidiga insatser kan förebygga negativa konsekvenser.

– Det här är inte något som barnen kommer att växa ifrån automatiskt. Med tidig hjälp kan man ge dem bättre möjligheter att uppnå sin fulla potential, säger docenten James Scott, som också arbetat med studien, till Medicalxpress.