Nyheter.

2018-09-26 16:45
Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges Kvinnolobby som är en av de svenska organisationerna som skrivit under uppropet.  Bild: Lena Hammar
Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges Kvinnolobby som är en av de svenska organisationerna som skrivit under uppropet. 
Puffetikett
Dagens ETC

Globalt upprop mot surrogatmödraskap

I ett gemensamt upprop kräver nu kvinnorättsorganisationer i flera världsdelar ett förbud mot surrogatmödraskap. De uppmanar FN att lyfta frågan under den session i generalförsamlingen som just nu pågår.

Uppropet offentliggjordes på måndagen och är undertecknat av hundratals kvinnorättsorganisationer i bland annat Asien, Europa, Nord- och Sydamerika. Organisationerna kräver ett globalt förbud mot surrogatmödraskap och uppmanar FN att ta upp frågan i generalförsamlingen.


Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141  


– Vi har arbetat mot surrogatmödraskap under lång tid och det har flera av de andra organisationerna gjort i sina länder. Nu tycker vi det är hög tid att FN:s generalförsamling adresserar frågan och den 73 sessionen som pågår nu är ett bra tillfälle. Därför gör vi det just nu, säger Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges Kvinnolobby som är en av de svenska organisationerna som skrivit under uppropet.

Krav på totalförbud

Kravet om förbud innefattar såväl kommersiellt surrogatmödraskap, då kvinnor får betalt för att upplåta sin livmödrar, och så kallat altruistiskt surro­gatmödraskap, då kvinnor bär ett barn utan ersättning. Frågan är omdebatterad i flera länder. I Sverige har bland annat RFSU ställt sig positiva till surrogatmödraskap, som de väljer att kalla värdgraviditet, i reglerad form.

Clara Berglund menar att surrogatmödraskap aldrig kan beskrivas som altruistiskt.

– Vår uppfattning är att ­altruistiskt surrogatmödraskap är en fantasi som inte finns på riktigt. I praktiken är det ­omöjligt att säkerställa att det inte funnits sociala påtryckningar eller ekonomiska påtryckningar. Den andra invändningen är att där man försökt tillåta altruistiskt surrogatmödraskap har det lett till handel.

Tror inte FN enas

Att uppropet skulle leda till att FN förespråkar ett förbud tror inte Clara Berglund är realistiskt. Hon hoppas däremot att det leder till debatt.

– Jag tror att det är ganska avlägset att FN skulle ta en enad position men chansen att vi kan få några länder att lyfta debatten tror jag är stor, särskilt med tanke på att flera redan förbjudit internationella surrogatavtal. Den chansen tror jag absolut är realistisk.

Surrogatmödraskap

Också kallat värdmödraskap. Innebär att en kvinna ­genomgår graviditet och förlossning för någon ­annans ­räkning genom att ett befruktat ägg förs in i hennes livmoder.

Surrogatmödraskap är förbjudet i de flesta Europeiska länder, däribland Sverige. Det är dock tillåtet med så kallade surrogatförmedlingar, alltså företag som arrangerar värdgraviditerer utomlands åt svenska par.

Bland länder som tillåter ­surrogatmödraskap finns bland annat Indien, Ukraina, Storbritannien och Grekland.
I USA regleras det på delstatlig nivå.