Nyheter.

2016-11-07 14:28
Bild: Jack Mikrut

Effektiv p-spruta för män är verklighet

Hormoner som injiceras i kroppen har visat sig vara en säker och effektiv preventivmetod för män. Det visar en ny studie. Men metoden bär med sig vissa biverkningar.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I över två decennier har forskare försökt få fram ett hormonellt preventivmedel för män som fungerar. Nu kan koden vara på väg att knäckas.

I en uppmärksammad studie från USA där 270 män deltagit förhindrades graviditet i 96 procent av fallen, efter att männen regelbundet tagit hormonspruta.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Det här preventivmedlet har visat sig vara extremt effektivt. Det ser mycket lovande ut, säger Allan Pacey, professor i andrologi vid universitetet i Sheffield, som följt studien.

Svårigheten har varit ett hitta ett effektivt sätt att hindra spermieproduktionen utan att orsaka obehagliga biverkningar. Eftersom män producerar stora mängder sperma så krävs det höga hormonhalter för att minska antalet spermier.

En genomsnittlig man producerar ungefär 15 miljoner spermier per milliliter sperma, men det krävs en produktion på mindre än en miljon spermier per milliliter för att det ska skydda mot graviditet.

Lyckad studie

Studien som publicerades i Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism har undersökt män i åldern 18 till 45 år som varit i monogama relationer i minst ett år. Först kontrollerades att männens sperma var normal. Därefter fick männen två hormoninjektioner, en med gulkroppshormon (progesteron) och en med en form av testosteron, var åttonde vecka, vilket följdes upp under sex månader ända tills deras spermienivå sjunkit till under en miljon spermier.

Männen fortsatte sedan att ta sprutan med samma intervall under ett års tid. När de slutade undersöktes det hur snabbt deras spermier återhämtade sig. Åtta män av totalt 270 hade ett år efter studiens avslutande inte återfått sin normala spermieproduktion.

Stort intresse

Forskarna slutade 2011 att ta emot fler deltagare i studien efter att biverkningar som depressioner, muskelsmärtor och acne uppdagats. Det hade fått 20 män att hoppa av studien och rapporterats av många fler.

Men Dr Mario Festin, från Världshälsoorganisationen (WHO) i Geneva, som står bakom forskningsprojektet, tillägger att intresset för metoden trots detta är stort bland män.

– Det är anmärkningsvärt att 75 procent av de män som deltog i studien skulle vara villiga att använda denna preventivmetod igen. Så kanske biverkningarna inte var så illa trots allt.

Preventivmedel för män

Utvecklingen av en preventivmetod för män har sysselsatt forskare i decennier. Dels eftersom det är betydligt svårare att utveckla. Istället för att hindra ett enda ägg från att befruktas handlar det om att stoppa flera miljoner spermier från att befrukta ägget.

Kraven är enorma på att produkterna ska vara i princip biverkningsfria.

I dag finns en rad färdiga hormonella preparat för män framtagna, som p-piller, p-stav och en kräm som appliceras på huden. Även hormonfria alternativ som Vasalgel (sprutas in i penisen och blockerar spermierna) håller på att tas fram.

Undersökningar visar att efterfrågan hos män finns. Men ännu är inget av dessa läkemedel lanserat på marknaden.