36-åriga Linus Bergh hade uteslutits ur Hells Angels och planerat att starta en konkurrerande mc-klubb. Den 20 mars 2022 knivskars han istället svårt i halsen för att sedan skjutas ihjäl, mitt framför ögonen på sin flickvän.
I tisdags inleddes rättegången om mordet. Tre män med kopplingar till Hells Angels står åtalade: en 53-åring för anstiftan till mord, en 33-åring för mord och en 34-åring för medhjälp till mord.
Rättegången är unik eftersom det är första gången i svensk rättshistoria som åklagaren tillåts att åberopa ett anonymt vittne, något som tidigare av rättssäkerhetsskäl inte varit tillåtet.
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) motiverade lagändringen, som trädde i kraft vid årsskiftet, med att Sverige måste få bukt med gängkriminaliteten och tystnadskulturen som råder kring den.
– Tystnadskulturen ska brytas och skyddet för vittnen stärkas, sa han i samband med att förslaget presenterades.
Koppling till mc-miljön
Domstolsförhandlingen rörande mc-mordet ägde rum i Attunda tingsrätt i Sollentuna, som av säkerhetsskäl lånat ut sina lokaler till Skaraborgs tingsrätt, där målet egentligen hör hemma.
Vittnet har hörts över telefon, med förvrängd röst. Skälet till att personen fått vara anonym är enligt P4 Skaraborg att hen har kopplingar till den kriminella mc-miljön.
I sin motivering till beslutet skriver rätten: ”Det finns en påtaglig risk för att vittnet eller en närstående till vittnet utsätts för allvarlig brottslighet som riktar sig mot dennes liv, hälsa, frihet eller frid, om vittnets identitet eller kontaktuppgifter blir kända”.
Lagmannen Peter Stafverfeldt, ordförande i målet, konstaterar samtidigt i en intervju med P4 Skaraborg att det ligger en utmaning i att bedöma och utvärdera uppgifter när man inte kan se ”kroppsspråk, blick och mimik” på den som vittnar.
– Finns det något som gör att den här personen kan tänkas ha ett intresse av att vilja sätta dit den tilltalade, då tappar man ju en del av den informationen här, säger han.
Att det anonyma vittnet ändå hörts är för att hen ska kunna lämna avgörande uppgifter om motiv och planering inför mordet.
Kritiken: rubbad balans
Advokatsamfundet är en av de tunga remissinstanser som varit kritiska till införandet av anonyma vittnen. Anledningen är rättsprincipen om att den som står åtalad för något ska ha rätt att veta vem som anklagar personen för att ha möjlighet att försvara sig på ett rättvist sätt.
Lagrådet instämmer i kritiken. I sitt remissvar inför lagändringen skrev myndigheten att ”balansen mellan parterna rubbas till den tilltalades nackdel och domstolens möjlighet att företa en fri och fullständig bevisprövning begränsas”.
Kristofer Stahre är försvarsadvokat och skarpt kritisk till användningen av anonyma vittnen.
– Låt säga att det är den tilltalades värsta fiende som vittnar anonymt. Då fråntas den tilltalade möjligheten att framföra detta som ett skäl till varför vittnet ljuger. Det är en grundläggande rättsstatsprincip att en person som står åtalad för brott ska ha rätt att ta del av information som ligger till grund för anklagelsen för att på så vis kunna bemöta den och försvara sig, säger han.
Lagen kan få motsatt effekt
Han påminner om en möjlig och icke önskvärd konsekvens av den nya ordningen.
– Ett annat problem är att fler kommer vilja vittna anonymt som annars kanske skulle ha vittnat normalt. Men anonyma vittnen har ett väldigt lågt bevisvärde. Paradoxalt nog kommer därför reformen med anonyma vittnen leda till färre fällande domar eftersom bevisvärdet av vittnesmålen kommer bli lägre.
Kristofer Stahres slutsats är att anonyma vittnen aldrig skulle ha tillåtits.
– Nej, eftersom det är förenat med stora rättssäkerhetsbrister. Den domare i Högsta domstolen som hade i uppdrag att ta fram förslaget till lagstiftningen om anonyma vittnen förslog själv att systemet inte skulle införas. Reformen är med andra ord ytterligare ett exempel där lagstiftaren genomför symbolpolitik utan stöd av expertis och forskning. I detta fall kommer det dessutom att få motsatt effekt än den önskade.