Nyheter.

2018-01-31 16:33
Människor springer in i en av butikerna på Drottninggatan för att komma undan lastbilen. Foto: Polisen/TT
Människor springer in i en av butikerna på Drottninggatan för att komma undan lastbilen.

Akilov försökte ta sig till Syrien för att strida

Bilden av Rakhmat Akilov som en del av ett större nätverk IS-krigare och terrorister blir allt klarare efter att förundersökningsprotokollet offentliggjordes i tisdags.

Där framkommer att Akilov i månader innan dådet sökte råd, nätverkade och hjälpte andra islamister runt om i världen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

– Min bror, kan du ta reda på om jag får köra över de otrogna (bögar och lesbianer) på en central gata här med en lastbil?

– Det är klart att du kan.

Samtalet utspelar sig mellan Rakhmat Akilov och en person som kallar sig Fotima, fem dagar innan dådet på Drottninggatan. Fotima kommer att spela en stor roll i Rakhmat Akilovs beslut, men han är långt ifrån ensam. I telefonanalysen, som sträcker sig över 3 000 sidor i förundersökningen som Dagens ETC tagit del av, har Akilov kontakt med en rad islamister som han både hjälper och frågar om råd.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Bilden av en man som sakta men säkert övertygas att genomföra det terrordåd som dödar fem personer och allvarligt skadar ytterligare tio börjar klarna.

I en konversation med användaren ”Jachjo” i januari 2017 säger Rakhmat Akilov att han vill ta sig till Syrien för att slåss för IS. Problemet, som han ser det, är att han har inreseförbud till Turkiet efter ett tidigare misslyckat försök att ta sig till Syrien. Till flera personer berättar Akilov att han arbetar i Sverige och skickar pengarna han tjänar till IS och till en person som kallar sig ”Abu Musa” säger han sig också ekonomiskt vilja hjälpa två personer som önskar ta sig till Syrien för att strida. Rakhmat Akilov skapar stora nätverk.

Bild på Rakhmat Akilov tagen med hans mobiltelefon 7 april. Bild: Polisen/TT
Bild på Rakhmat Akilov tagen med hans mobiltelefon 7 april.

120 konversationer

När polisen undersöker hans telefon hittar de drygt 120 konversationer, innehållandes över 9 000 meddelanden, men man märker också att telefonen har det suttit ett stort antal SIM-kort.

I förhör uppger Akilov att han startat upp konton till IS-medlemmar utomlands med hjälp av gratis simkort han får ute på stan. Han skapar också webbsidor, administrerar chatkonton och bjuder in islamister till slutna chatgrupper. Men inför terrordådet tvekar han ibland. Till Fotima uttrycker han sina tvivel så sent som den 27 mars 2017.

– Men de (Sverige, reds anm.) är inte med i NATO och de har inte sin militär som krigar mot någon. Dessutom finns det jättemånga flyktingar här, både muslimer och icke-muslimer. Efter martyroperationen blir det svårare för dem, säger han.

Fotima svarar med en koranvers som säger att den rättrogne ska man kriga mot de otrogna som finns runt omkring. ”Låt de övertygas av er grymhet”, avslutas versen. Därefter händer något som verkar göra att Akilov till slut bestämmer sig. Han skriver i chatten till Fotima att ”det blir värre dag för dag”.

”Gud kallar mig”

Vid tillfället lever han som gömd papperslös i Sverige och har en vän som åkt tillbaka till hemlandet Uzbekistan och fängslats i 12 år och en annan som utvisats till samma land och också riskerar ett långt fängelsestraff. Akilov hittar nu ett motiv i att Sverige ”ger pengar till NATO och utbildar kurder”.

– Gud gav mig allt och nu måste jag svara när Gud kallar mig, skriver han i ett meddelande till ”Muhammad” över Whatsapp.

Bara dagar senare skickar han bilder och meddelanden till en mängd kontakter där han svär trohetseden till IS, visar hur han kör den kapade lastbilen och slutligen bilder på hur han, skadad, flyr från platsen med Arlanda Express.

Efter attentatet, klockan 16.34 pratar han med Fotima igen:

– Hur är det med dig?

– Dåligt, jag körde på några, bilen har åkt fel. Jag är på flygplatsen nu. Återvändsgränd.
Kl. 19:55, drygt två timmar efter den senaste datauppkopplingen, grips Akilov på Steninge Allé.

Rakhmat Akilov

39 år gammal, född och uppvuxen i Uzbekistan.
Kom till Sverige 2014 och fick avslag på sin asylansökan men överklagade och jobbade under tiden som inom bygg- och sanering.
I februari 2017 överlämnas Rakhmat Akilovs utvisningsärende till polisen. Akilov går under jorden.
Den 7 april 2017 kapar han en lastbil och mördar 5 personer på Drottninggatan i Stockholm.