Överbelastade akutmottagningar, överbelagda vårdavdelningar och patienter som skrivs ut för tidigt eller skickas hem trots att de borde ha lagts in.
Frågan om bristen på vårdplatser inom svensk hälso- och sjukvård är en återkommande het potatis.
Exakt hur het i myndigheternas ögon stod klart 2023. Då räknade Socialstyrelsen för första gången fram ett nationellt riktvärde som visade hur stor vårdplatsbristen faktiskt är.
Resultatet: Det saknas 2 300 vårdplatser i hela landet.
Minskning följer trend
Trots detta har antalet vårdplatser fortsatt att minska, enligt ny statistik från Sveriges kommuner och regioner (SKR) – från cirka 19 763 vårdplatser år 2023 till cirka 19 751 vårdplatser i fjol.
Minskningen må vara blygsam, men ska ses mot bakgrund av att befolkningen ökade med omkring 200 000 personer. Och att nedgången är del av en större, negativ trend där antalet vårdplatser i Sverige sedan flera årtionden kontinuerligt blivit färre.
Mellan 2009 och 2024 skedde en nedgång med mer än 30 procent – från 2,8 till 1,9 disponibla vårdplatser per tusen invånare.
Utvecklingen kan skönjas i flera länder, men Sverige sticker ändå ut. I en rapport från 2022 konstaterar SKR att det sammanlagda antalet vårdplatser är det lägsta bland undersökta länder i Västeuropa och Nordamerika.
Myntet har två sidor
Johan Kaarme, chef för vård och omsorg på SKR, bekräftar bilden men tycker inte att siffrorna enbart ska tolkas negativt.
Han menar att medicinska framsteg ligger bakom en viss del av minskningen av vårdplatser, liksom nya vårdformer och ändrade arbetssätt.
– Behovet av vårdplatser på sjukhus har minskat över tid. Numera kan man erbjuda mer avancerad vård inom öppenvården eller i hemmet, vilket är en positiv utveckling, säger han.
Att den sammanlagda vårdtiden minskat över tid har även det påverkat antalet vårdplatser, påpekar han.
– Tidigare var patienter oftare tvungna att ligga inne längre för olika ingrepp. Nu kräver många operationer inte alls samma vårdtid och därmed inte heller vårdplatser på samma sätt.
Men det sjunkande antalet vårdplatser är också resultatet av brist på vårdpersonal, säger Johan Kaarme.
– Det är likväl tydligt att vi på många sjukhus behöver fler vårdplatser, och de flesta regioner har haft medel avsatta för fler vårdplatser, men vi saknar personal med rätt kompetens.
Johan Kaarme är chef för vård och omsorg på SKR.
Bild:
Hans Alm
Krisen är global
Problemet är inte unikt för Sverige. En global undersökning av vårdpersonal genomförd av organisationen UNI global union visar en fördjupad bemanningskris inom vård- och omsorgssektorn. I rapporten slås fast att faktorer såsom kronisk underbemanning, fattigdomslöner och ökande våld på arbetsplatsen driver många bort från yrket.
– Vi har stora personalgrupper som gått i pension under de senaste åren, samtidigt som antalet personer i yrkesverksam ålder har minskat och prognostiseras fortsätta minska, vilket har gjort det svårare att rekrytera. Samtidigt ligger vi i Sverige bättre till än andra jämförbara länder, som har större utmaningar vad gäller befolkningens demografi, påpekar Johan Kaarme.
Han bedömer att det ändå finns goda möjligheter att uppnå en balanserad vårdplatssituation inom kommande år.
– Att fortsätta arbete för fler vårdplatser är en del av lösningen, men viktigt är också att fortsätta utvecklingen att kunna göra fler ingrepp i form av öppenvård, klara vård med kortare vårdtillfällen eller ge vård i patientens hem och samverka nära kommuner och primärvården så att färdigvårdade patienter kan lämna sjukhusen.
”Riskerar patientsäkerheten”
Hos Sveriges läkarförbund är tongångarna inte lika optimistiska.
– Den undersökning som vi genomförde bland våra medlemmar förra året visar entydigt att bristen på vårdplatser fortsätter att skapa stora problem inom hälso- och sjukvården. Bland annat uppger var fjärde tillfrågad läkare att man måste skicka hem patienter för tidigt, säger Lars Rocksén, intensivvårdsläkare och vice ordförande för Sveriges läkarförbund.
Han berättar att den pressade situationen får konsekvenser för både patienter och vårdpersonal.
– Ju högre beläggning man har desto mer ökar riskerna för patientsäkerheten. Exempelvis genom att patienter hamnar på vårdavdelningar som inte är optimala, där man inte får vård av rätt personal, beskriver han.
Lars Rocksen är intensivvårdsläkare och vice ordförande för Sveriges läkarförbund.
Bild:
Emma Wallskog
För läkarnas del handlar det om en arbetssituation som inte går ihop.
– Det sliter väldigt mycket att se att patienter tar skada för att det saknas resurser. I den frustrationen finns en risk att man går sönder, etiskt och moraliskt, konstaterar Lars Rocksén.
Vill se mer aktiv stat
För att komma till rätta med problemet vill Sveriges läkarförbund se ett förändrat system där en större del styrningen av hälso- och sjukvården lyfts från regionerna till nationellt plan.
– Samtidigt som vi nu ser vissa satsningar på sjukvården från nationellt håll så bromsar regionerna och varslar om uppsägningar. Det går inte ihop, säger Lars Rocksén.
En annan del av problemet, anser han, handlar om personalpolitiken.
– Man har under lång tid lagt fokus på andra platser i verksamheten än den patientnära vården. Administrationen har tillåtits växa okontrollerat samtidigt som vårdpersonalen har fått allt mindre inflytande på arbetsplatsen.
Att vårdplatsbristen till stor del handlar om brist på personal med rätt kompetens stämmer inte, enligt Lars Rocksén.
– Vi har aldrig haft så mycket vårdpersonal som vi har idag, både vad gäller läkare och sjuksköterskor. Att många inte arbetar inom den patientnära vården är ett misslyckande för regionerna som arbetsgivare och ett resultat av att man inte prioriterat frågor som kompetensutveckling, fortbildning och rimliga lönenivåer.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.