Sveriges lärare är beredd att slåss för arbetstiden. Den sista söndagen i april slöt drygt 500 lärare från Stockholm och kranskommunerna upp på Medborgarplatsen i Stockholm i en protest där de krävde att arbetsgivaren backar när det gäller reglerad planerings- och undervisningstid.
På protestskyltarna stod det ”Tid för planering? – på toaletten” och ”Vi är inga marionetter”.
Andra var mer rakt på: ”Strejk, strejk, strejk”, vilket facktidningen Vi lärare rapporterat om.
Läraren Anna Nord är en av dem som arrangerade protesten. Till Dagens ETC säger hon att frågan om att få ett maxtak för undervisningstiden och kravet på tid för för- och efterarbete, som lärarfacket driver, är en av de viktigaste för henne och hennes kollegor.
– Undervisningstiden har ökat, elevgrupperna har vuxit, dokumentationskraven utifrån både undervisning och annat har ökat, mängden kränkningsärenden som ska utredas har ökat. Hot och våld ökar och vi ser att eleverna mår sämre. Arbetsbelastningen ökar hela tiden, men vi ser inte att någonting tas bort, säger hon.
Anna Nord.
Bild:
Privat
Vill inte diskutera
Anna Nord är mellanstadielärare på en kommunal skola i Stockholm och ledamot i Sveriges lärares lokalförening i Stockholm.
Tidigare samma vecka som protesten ägde rum, den 23 april, nobbade Sveriges lärares avtalsdelegation det sista förhandlingsbudet från SKR och Sobona. Stridsfrågan i de strandade förhandlingarna är arbetstiden. Facket kräver konkreta regleringar av planeringstid, undervisningstid och tid för uppföljning. Något som arbetsgivarsidan enligt facket inte ens velat diskutera.
I bakgrunden ligger en utredning om lärares arbetstid som presenterades tidigare i år. Utredningen föreslog bland annat att både undervisningstiden och tiden förberedelser och efterarbete ska regleras av staten.
Sveriges lärare vill nu ha regleringar i linje med utredningen, medan SKR och Sobona vill invänta eventuella lagförslag från regeringen. Anna Nord påpekar att det kan finnas fördelar med att invänta ett lagförslag.
– Om delar av utredningen blir lagförslag så krävs det att staten skjuter till pengar till det här. Om det drivs igenom i ett kollektivavtal är staten inte skyldig att ge kommunerna något tillskott. Det är här knuten är. Utredningen är både a blessing and a curse, säger hon.
Drygt 500 lärare samlades på Medborgarplatsen i Stockholm i en protest där de krävde att arbetsgivaren backar när det gäller reglerad planerings- och undervisningstid.
Bild:
Anna Nord
Nöjda med tempot
Förra veckan utsågs medlare i konflikten som nu ska ta fram ett förslag för parterna att ta ställning till. Dagens ETC har sökt Sveriges lärare för en intervju med Elisabeth Mossberg, biträdande förhandlingschef, men man hänvisar till ett pressmeddelande. Där säger hon så här:
− Sveriges Lärare är nöjda med tempot i medlingsprocessen. Det visar att det finns en vilja från båda parter att teckna avtal.
I samma pressmeddelande säger Jeanette Hedberg, förhandlingschef för SKR, Sveriges kommuner och regioner, att förhandlingarna varit konstruktiva så här långt.
– Nu har vi gemensamt beslutat att ta hjälp av medlare för att komma vidare i våra förhandlingar om ett nytt avtal, säger hon.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.