Hoppa till innehållet

Tre frågor

Researrangören slutar med flygresor

Bild: Shutterstock

Dagens ETC.

”Det är den åtgärd som gör störst skillnad när det gäller hur vår verksamhet påverkar klimatet.”

Varför väljer ni att inte ­längre arrangera resor med flyg?

– Därför att det är den åtgärd som gör störst skillnad när det gäller hur vår verksamhet påverkar klimatet och framtiden för alla människor på jorden, säger Ellika Nyqvist Livchitz, vd på researrangören Globalrunners.

Hur gör ni för att locka ­kunderna från flyget till tåget?

– Från 2016 kunde våra kunder välja om de ville åka tåg eller flyg till de destinationer där det var möjligt. Då valde 90 procent flyget, men andelen resenärer som föredrog tåget ökade. Många påverkades av medresenärer som berättade hur spännande det är att åka tåg genom Europa. Resan blir en del av upplevelsen. Till de som säger att de inte har tid säger jag att tågresan ger tid. Hittills verkar både nya och gamla kunder som tidigare valde flyget köpa idén. Reaktionerna är övervägande positiva och vi har inte märkt av något kundtapp så långt, peppar peppar.

Ellika Nyqvist Livchitz
Ellika Nyqvist Livchitz

Du har sagt att du gärna ser att fler researrangörer följer ert exempel. Vad krävs för det, tror du?

– Kundernas växande efterfrågan är viktig. Politiska styrmedel kan också påverka företag, liksom tågbolagens satsningar. Att SJ från augusti kör direkta nattåg Stockholm-Hamburg kommer att hjälpa oss mycket, liksom satsningar likt österrikiska järnvägsbolaget ÖBB som snart kommer att erbjuda vagnar med egna bagageskåp och skärmar med trådlös laddning. Väldigt tjusigt. Allt sånt tror jag har betydelse för att locka fler än de klimat­engagerade och få fler företag att satsa på tågresor.

Globalrunners

Globalrunners arrangerar resor för människor som ­gillar löpning, cykling, längdskidor och vandring. 

Långväga destinationer som Indien, Kina, Island, ­Marocko och Nepal har utgått eller pausats, medan mer närliggande destinationer har tillkommit.

Ämnen i artikeln