Ledare. Rebecka Bohlin.

2021-03-26 03:00
Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Puffetikett
ETC Nyhetsmagasin

Visst är det fara å färde för landet

”Att kompromissa med SD innebär med stor sannolikhet att kompromissa i en riktning som försvagar demokratin.”

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Nyhetsmagasinet ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Är demokratin i fara om M, KD och kanske även L inleder ett formaliserat samarbete med SD efter nästa val? Stats­minister Stefan Löfvens utspel i SVT:s intervjuprogram ”30 minuter” har väckt kraftiga reaktioner, när han uttalade en oro för demokratin och att det är ”fara å färde för vårt land” om en borgerlig regering blir beroende av stöd från SD.

Sverigedemokraternas partiledare Jimme Åkesson twittrade att han tycker att Stefan Löfvens uttalande i SVT:s 30 minuter mer ger bilden av en envåldshärskare än av en folkvald demokrat. Och till SVT ger Åkesson kommentaren: ”Ett oseriöst, polariserande och förvånansvärt korkat utspel som faktiskt inte är värdigt en vuxen människa.”

Även Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har skarpt kritiserat Stefan Löfvens påståenden: ”Det är anklagelser i syfte att söndra och splittra, allt för att Socialdemokraterna ska kunna behålla makten.” sa han under riksdagens frågestund.

Men Stefan Löfven har rätt.

Det finns de som hävdar att populism är harmlöst, att det handlar om att lyfta fram ”folkliga” förslag. Inget fel i sig med folkliga förslag. Men låt oss komma ihåg att populismen som ideologisk strömning faktiskt underminerar förutsättningarna för demokratin att fungera som den är tänkt. Inte genom att uttalat ifrågasätta demokratin, utan genom sluga angrepp på den.

Populister sätter inte nödvändigtvis journalister i fängelse utan försvårar för journalister att verka. Man förbjuder inte sociala rörelser eller stänger ner fackföreningar, man försvårar. Vi ser högerpopulism vinna mark i en rad länder, som Ungern och Polen, med påtagligt negativa konsekvenser för demokratin.

Vad det konkret kan handla om i Sverige tydliggörs till exempel genom den motion som sverigedemokraten Josef Fransson la fram i riksdagen 2020. Den handlar bland annat om att reformera och banta Public service, avskaffa presstödet, lägga ner Jämställdhetsmyndigheten, avskaffa det nationella sekretariatet för genusforskning, förbjuda ekonomiskt stöd från det offentliga till föreningar som helt eller delvis producerar ideologi och propaganda – och inte minst frånta fackförbunden rätten att administrera a-kassan.

Jag menar att samtliga dessa förslag i sin förlängning skulle försvaga demokratin.

Detta är inte bara en motion från en enskild sverigedemokrat. Liknande utspel haglar. Jag ser det även i min vardag. För en tid sedan fick jag ett mejl från mediestödsnämnden, apropå att just den sverigedemokratiske ledamoten i nämnden ifrågasatt att ETC nyhetsmagasin är en journalistisk tidning, som låter olika röster komma till tals. När jag då mejlade ett svar och radade upp text efter text där vi faktiskt belyser frågor från olika håll, inklusive intervjuar människor och makthavare med väldigt olika syn på politiska frågor fattade nämnden beslutet att inte, som SD:s ledamot ville, ta ifrån oss presstödet.

Att Socialdemokraterna talar klarspråk om faran med populistiska partier är bra! Statsministerns analys att SD självklart inte kommer att lägga sig platt och vara ett passivt stödparti till en eventuell borgerlig nästa regering är fullt logisk. Att kompromissa med SD innebär med stor sannolikhet att kompromissa i en riktning som försvagar demokratin.

Därför är det fullt naturligt att den ideologiska debatten just nu rasar i Liberalerna. I helgen ska ett partiråd ta ställning till om L i framtiden ska kunna föra budgetdiskussioner med SD.

Förra valresultatet ledde till en knivig parlamentarisk situation och ingen har väl egentligen ropat ”Hurra!” över januariavtalet. Trots att L gavs stort inflytande över innehållet har deras väljare straffat dem. Men låt oss hoppas att väljarna straffar partiet än mer om de väljer att överge sin liberala grundhållning och att de borgerliga väljarna i så fall ger sitt stöd åt C, det enda borgerliga parti som rakryggat står fast vid sin röda linje mot SD. 

Den här artikeln kommer från ETC nyhetsmagasin
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.