Ledare. Beatrice Rindevall.

2020-01-04 12:00
Puffetikett
ETC Nyhetsmagasin

Vi ska inte acceptera dystopierna

Prognoserna kan förändras om vi väljer det, men vi behöver visioner för att det ska hända.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Nyhetsmagasinet ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast söndag 24 okt så får du en hel månad för bara 39 kr.

Betala per år

Från

1500 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per år. Avsluta när du vill.

Hur ser världen ut om 50 år? Prognoserna är ofta dystra, och visionerna är få. De negativa bilderna som målas upp möts sällan med handlingsplaner eller kraft för att förändra dem. Dystopierna låter mer som prognoser, snarare än något som vi faktiskt kan ändra på. Befolkningen ökar, jordar minskar, vattenbristen sprider sig och resurserna som finns kvar hamnar under ännu hårdare press. Enligt idéhistorikern Sverker Sörlin har framtiden haft sin storhetstid.

Men så behöver det inte vara, för framtiden kan bli bättre. Prognoserna kan förändras om vi väljer det, men vi behöver visioner för att det ska hända. Ur mitt perspektiv kan framtiden ge både modernitet, hållbarhet och hälsa. Vi behöver bara ställa de nödvändiga kraven.

Några exempel ur min framtidsvision:

• 2070 borde svinnet vara minimalt, för både material och mat. Idag bränner vi upp stora mängder som skulle kunnat ätas eller användas till nya produkter. Onödigt slöseri i hela kedjan bör förbjudas så snart som möjligt, eller göras omöjligt på annat sätt.

• Maten är hälsosam och hållbar. I framtiden är det främst växtbaserad kost vi äter, för att vi ska kunna äta tillräckligt med näringsrik och god mat utan onödig påverkan på vatten och land.

• Djurhållningen används för att förbättra den biologiska mångfalden och närmiljön.

• Bilarna ser helt annorlunda ut. Vi äger dem inte själva, utan de kommer till oss, som elpoddar anpassade efter vårt behov. Förutom minskade utsläpp och material kommer de att frigöra utrymme på såväl vägar som parkeringar.

• Längre resor görs i mycket mindre utsträckning med flyg, och mycket mer med tåg. Det tar fortfarande lite längre tid jämfört med flyget om du ska ner i Europa, men det är ett riktigt bekvämt sätt att resa. Där kan du surfa, sova i sköna sängar och matutbudet varierar från en billig macka till en trevlig femrätters-meny.

• Människor har bättre möjlighet att bestämma över sin arbetstid, och när de ska gå i pension.

• Vi har slutat shoppa onödiga saker. Produkter görs inte för slit- och släng, utan för att hålla.

För att nå hit behöver den lägsta nivån höjas – rejält. Ekonomiska intressen kan inte på samma sätt gå ut över resurser, ekosystem eller mänskliga värden. Kortsiktiga modeller behöver förändras, och ekonomin behöver anpassas så att den tar ansvar för negativa effekter.

Klimathotet kan bara lösas om de rikare länderna också behöver gå in med teknik och ekonomi för att de fattigare länderna ska ha råd med fossilfri energi och transporter.

Vi vet nu att vi till 2070 ändå kommer att ha lidit förluster. Klimatförändringarnas effekter är redan igång, vilket exempelvis innebär att många städer kommer behöva välja mellan dyra vallar eller att ligga under vatten. Alla har inte resurserna att stå emot förändringarna. De exakta effekterna av skadorna på ekosystemen är svåra att förutse, och vi kommer behöva lägga gemensamma resurser på att återställa skogar och livsmiljöer. Ju längre vi fortsätter med fossila bränslen, desto svårare blir effekterna att hantera.

Att minimera konsekvenserna är det jobb vi har framför oss, men det är ett jobb som vi kan göra. Hållbara visioner och mål måste integreras hos alla, djupt in i kärnverksamheten hos politiken och företagen. Vi ska inte acceptera dystopierna, utan istället kräva en ny nivå av alla aktörer på spelplanen. På det sättet kan vi faktiskt nå en modern samhällsstruktur, med välfärd och god miljö integrerat, som håller i århundraden.

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.

Beatrice Rindevall
Beatrice Rindevall 

Hårt arbetande miljöredaktör för Supermiljöbloggen. Ägnar sin tid åt att göra världen bättre och kommunicerar gärna med memes.

Skriver ledare i ETC nyhetsmagasin.