Ledare. Johan Ehrenberg.

2018-12-28 03:00
Puffetikett
Dagens ETC

Vi blir fria när vi kämpar

De människor som kämpade för rösträtt blev starka och fria i den kampen. De som tog hand om tusentals flyktingar 2015 mådde bättre än de som fyllde sina timmar med facebook och twitterhat mot ”skäggiga barn”

År 2019 blir allt mycket bättre. För 2018 känns ju nu som ett uselt år. Samtidigt: Aldrig har världen varit så rik som nu. Aldrig har vi människor haft sån kraft att göra saker som nu. Aldrig har vi kunnat så mycket och aldrig har vi lärt oss så mycket nytt under ett år som i år.

När affärstidningen Dagens industri sammanfattar året så visar man en kurva över en ständigt stigande bruttonationalprodukt, BNP, hos både rika länder och fattiga och det där är fina siffror, det enda som saknas är de klimatmässiga och miljömässiga kostnaderna för denna enorma mänskliga produktion.

Ja, mänskliga. Det är inte kapital eller maskiner eller robotar som är motorn. Utan människor. Inte bara de som jobbar utan även de som studerar, de som vilar, de som inte längre jobbar eller de som är sjuka. Alla skapar vi denna aktivitet, denna rikedom tillsammans. Det fina med oss människor är att vi är sociala varelser. Vi är inte räknemaskiner.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Ingen blir glad över en högre BNP om hen själv inte är trygg, inte känner hopp, inte vågar satsa, inte får det lite bättre, lite mer fri tid, lite mer kunskap, lite fler skratt. Att något blir ”bättre” handlar inte om miljarderna som samlas hos en liten rik grupp. Bättre mår samhället bara när de flesta tycker livet blivit lite enklare och roligare att leva. Bäst mår vi när vi gör något tillsammans.

Lustigt nog kommer därför klimathotet göra att vi mår bättre än på länge. Vi kommer äntligen göra mer nytta och bygga en bättre framtid. Ja, du vet, det som är meningen med livet.

Att borgare inte vill räkna med kostnaderna för BNP när de gör de här verklighetsfrånvända årssagorna är ju inget att vara förvånad över. Eftersom det inte finns något pris på förstörelsen så är den inte med i ekvationen.

Och om vi själva skulle lägga det pris forskningen idag tror utsläppen kommer kosta att ta bort eller lagra så blir priset gigantiskt, så stort att ingen vill räkna på det utan vi säger då att vi skjuter kostnaderna till kommande generationer. Det är absurd matematik. I själva verket är det ju gratis att rädda klimatet, vi får bort kostnader som annars tynger samhällena i minst femtio år.

Det här är inget nytt. De människor som kämpade för rösträtt blev starka och fria i den kampen. De som tog hand om tusentals flyktingar 2015 mådde bättre än de som fyllde sina timmar med facebook och twitterhat mot ”skäggiga barn”.

De som byggde folkrörelserna blev smartare, bättre organisatörer, bättre lyssnare, samtalare och ekonomer än de som passivt stod utanför. De som sätter upp solceller idag mår bättre än de som tvekar. De som skapar nya verktyg, (som #metoo) blir friare än de som klagar på att inget görs. Och folk som åker kollektivt mår bättre än de som sitter ensamma  i en timmes bilkö.

Det är vår gemensamma kamp, i stort och smått (ja det är klart vi ska ha en världsregering på sikt, ja det är klart vi också ska ha personalstyrda vårdhem i varje by) som gör att vi utvecklar demokrati.

Det finns ingen kraft som är starkare än människors gemensamma sociala kraft och det är det som är den verkliga skräcken för dem som räknar diagrammen och ser stupet. Nej, det är inte brist eller okunskap som skapar nästa världskris. Det är ojämlikheten.

1 procent av människorna har tagit hela världens nya rikedom, 99 procent har inget fått. Åtta miljardärer äger mer än halva mänskligheten och det där är siffror som kan göra en rasande eller rädd, men sneglar man lite på fakta inser man istället vilket jätteargument det är för att det här kommer ändras snabbt. Shell skryter med att de påverkade Parisavtalet, det är förjävligt men det intressanta är ju att de därmed snabbare gräver sin egen grav. Kolkraftsverk stoppas och läggs ner runt jorden.

Bilförsäljnignen sjönk med 20 procent i Sverige i november, globalt med 8 procent och det här är början på en rutschkana som är helt självskapad av korkade företagsägare som trodde lösningen var att förhala omställningen ytterligare ett år. Säg hejdå till Volvo.

Kom ihåg att det är en del i demokratin att rösta i val, men att den viktigaste demokratiska kraften är det civila motståndet alla andra dagar.

Så vad vann vi 2018?

Det blev hit men inte längre för fascismen. #metoo ändrade hela frågeställningen även i de unkna salongerna i kulturens värld. Vi satte upp de första väghindren för fossila bilar, kolkraft, gas och palmolja. (Läste du att 40 kolkraftverk stoppas i Indien?)

Vi, läsare av ETC, räddade en fri röst som några försökte att få bort. I sommar kommer vi lagra tusentals ton koldioxid i näring och träkol. Vi agerar för att det gör oss fria.

Så vad vinner vi 2019?

Klimatrörelsen föds på riktigt, vi pratar massrörelser, vi pratar räddade skogar, vi pratar fri kollektivtrafik och fallande köpcentrum. Vi vinner bostadsfrågan eftersom bostad är en rättighet, jag tror på en ny egnahemsrörelse, fast gemensam.

Och forskningen hjälper oss. Tre exempel. DNA har återskapat gigantiska forntida redwoodträd i Kalifornien, såna som blir tusentals år och binder hundratals ton koldioxid (de 75 första träden är planterade). Dina krukväxter kommer bli effektiva luftrenare med hjälp av en gen från kaniner. Och du slipper fumlande läkare eftersom hen sköter operationen med en robotarm och sitter många mil därifrån.

Sen flyger vi på el till ishotellet i Jukkasjärvi.

”Det kan inte finnas någon social utveckling som är självständig och fristående från människans individuella utveckling”. Ett citat av Marx du kan ha med dig i livet. Det är vad vi gör som individer, den medvetenhet vi har och använder, som skapar utvecklingen.

Vi blir fria när vi kämpar.

PS. En forskare i Oxford har kanske löst gåtan med mörk materia. Och på Mars har man hittat is i en krater som innehåller mer vatten än Kanadas största sjö. Sånt läser jag på nätterna. Gott nytt! DS.

800dagar

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Johan Ehrenberg
Johan Ehrenberg 

Grundade ETC 1976. Svarar gärna på frågor och skriver mest om ekonomi och politik. Och solceller. Men det är ju politik det med.

Mejl johan@etc.se

Twitter @JohanEhrenberg