Ledare. Johan Ehrenberg.

2020-11-20 03:00
Illustration: Ulf Lundkvist
Puffetikett
Dagens ETC

Vad är den hemliga planen – varför sker allt detta?

Det är nu det gäller att tänka till. Vad gör vi med våra liv? Vad skapar vi tillsammans?

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Ja, så blev det en lockdown om än med frivillighet som i princip består av att alla vi andra ska skrika ”SKÄRP DIG FÖR F-N” till de som inte förstår att det är allvar. Glada dansande partiledare till exempel.

Du känner säkert av det här själv, det finns en ny märklig känsla av anonymitet i våra liv idag, alla vi som träffar så få vi någonsin kan. De digitala mötena fungerar men riktigt bra är de bara om de är ett komplement till att få spontanträffas och bli glad och kanske komma på idéer.

Vi får en delad befolkning, en som måste träffa andra, en som vill men inte kan.

Så vad gör vi när statsministern säger ifrån?

Jag tror vi är lite masochister i Sverige, vi gillar att få göra nytta, vi har inget emot skäll om ansvar och om den bästa nyttan i situationen är att man gör lite, ja då gör vi förstås det. Men vi tänker.

På en värld efter corona.

På en räddad värld för barnbarnen (så att man kan få träffas) och ju mer vi tänker desto bättre kan det bli.

Det är inte pandemin som är det viktiga att förstå, det är livet efter som är det avgörande.

Pandemin bromsar utsläppen rejält, det är sant, ett samhälle som inte flyger, inte åker så mycket privat bil (vart ska man åka?), som undviker shopping och uteliv kommer att förstöra mindre. Produktionen kommer minska en del. Men det blir inte klimatneutralt eftersom världen fortfarande drivs med smutsig energi, om än i lågfart. (Även en försiktig hemarbetande har utsläpp genom att bostaden värms av smutsig energi.)

Koldioxidhalten i luften kommer inte att minska förrän energin är ren.

Arktis fortsätta smälta, skogarna fortsätta brinna.

Men, byter vi spår nu när allt står stilla, byter vi energi, byter vi matproduktion, byter vi hur vi bor och hur vi färdas – då blir världen en annan.

Så det är nu det gäller att tänka till.

Vad gör vi med våra liv? Vad skapar vi tillsammans?

Själv jobbar jag med en hemlig plan som härmed inte alls blir hemlig och jag vill ta några minuter av din tid för att berätta om det hela. Du har säkert sett att ETC tillsammans med många som läser skapat solcellsparker, bygger hus, producerar biokol och näring och finansierar nya projekt gång på gång med crowdfunding. Ja, det är ett dåligt ord, mycket bättre är folkfinansiering.

Från högerhåll får jag numera allt fler arga mejl som hävdar att detta är skandal, detta är inget som borde få ske. Det är roligt att läsa, jag inser att ilskan bara kommer öka i takt med att det växer och lyckas utmana.

Det vi gör, borde inte få finnas. Företag som drivs utan vinstsyfte, en socialistisk dagstidning som avslöjar, ett klimatsnällt mobilabonnemang, ett elbolag som bara satsar på sol, en rabatt på elbilar utan egen vinning, en elproduktion som funkar på naturens villkor på riktigt och så alla dessa hus som verkar växa upp fast det inte borde gå. Och som skapats genom att vanliga läsare samlats och ställt krav på kommuner om mark.

Framför allt borde det inte få finnas detta sparande som skapas utanför spekulationsvärlden som kallas finansvärld.

Det är då det börjar bli farligt på riktigt.

Tänk om människor inte nöjer sig med att vara konsumenter utan faktiskt blir del i att vara producenter.

Skapa förändringen direkt.

Så vad är den hemliga planen, varför sker allt detta?

Svaret är enkelt. För att skapa ett annat samhälle.

Bortom vinstjakt och resursförstörelse.

Bortom bankers makt och klimatförstörarnas energi.

Det vi gör, i all sin småskalighet, är att öppna dörrar till att en annan värld faktiskt är möjlig. Den finns här, här och nu, dörren är alldeles bredvid oss.

Låt mig förklara med ett projekt. ETC Bygg. Det handlar där om att förändra tre saker.

Hur vi bygger i landet. Bostadsbyggandet är en av de största klimatbovarna och det är helt onödigt. Man kan bygga mycket renare, klimatpositiva hus. Det här har vi kunnat skapa i många år men det har inte gjorts för att de som äger byggandet helt enkelt inte vill. De tjänar bättre på betong och gips, de bygger energislösande hus för de bryr sig inte om kostnaden för de som sedan ska bo. Och de bromsar byggandet så priserna ska stiga igen på grund av bristen vi har. Ja, det är den privata byggbranschen som är ansvariga för den skapade bostadsbristen, ingen annan.

Hur vi sparar i landet. Idag tvingas alla svenskar spara på börserna, i detta casino där allt går upp oberoende av kris eller massarbetslöshet eftersom det pumpas in nya pengar hela tiden. Motorn bakom finansspekulationen är löntagarnas pensionspengar, det här är globalt, och det finns lite en löntagare kan göra när banken säger ”nollränta” på sparkontot och sedan tar höga avgifter och ränta på ränta från alla som fastnar i nätet. Men vi kan faktiskt spara gemensamt istället, direkt i nya hus.

Hur vi lever i våra hus. Isoleringen, ensamheten, de sociala murarna. Allt går att lösa upp genom att man gör saker ihop. Som om man odlar och delar och hjälper varandra. Och allt blir då billigare. I våra hyreshus skapar vi faktiskt ett nytt rent energisystem, vi gör el och värme så billigt att de boende sparar stora pengar, vi gör så mycket el och slösar så lite att vi gör drömmen om självförsörjande hus till verklighet. Och kan vi så kan alla.

Poängen med det här är att inte nöja sig med att visa att det går, utan ständigt öka och skapa mer. (Det blev just klart att vi kan bygga i Kumla, 2 800 kvadratmeter klimathyreshus som är radhus).

Det går nämligen inte att rädda världen genom att tala förstånd med de som förstört den.

Det går heller inte att skapa demokratisk debatt genom att be liberala monopoltidningar agera för alla. Man måste skapa motmakt.

Det går inte att få ren el billigt till alla om inte alla är med och gör den.

Här finns faktiskt ett annat projekt, ETC Torp som får fart nu i januari. Varje torp är nämligen del i en nationell solcellspark, elen från taken är mycket mer än konsumtionen, tillsammans skapar 1 000 torp 20 MW solel, vilket är lika stort som en stor solcellspark. Och elen kostar då mycket mindre. Vi utmanar alla elbolag.

Så den hemliga planen är att göra istället för att vänta på att de ansvariga ska agera. Och sättet vi gör det på är att använda de lagar som skyddar kapitalet. Aktiebolagslagen. Rätten att spara (i form av B-aktier) och låna ut därutöver. Rätten att vara transparent och strunta i affärshemligheter.

Rätten att vara liten och strunta i att det inte skulle gå.

Jag brukar säga att det här är politik på riktigt.

Vi har inte ens tio år på oss att halvera utsläppen, vi kommer inte se ett systemskifte, en kapitalism som gått under på de åren. Vi kommer se kriser men vi måste bygga svaren här och nu, inte i ett sedan.

Det är det jag tycker vi ska tänka på nu.

Vad skapar vi?

I pandemin handlar det om att göra så lite som möjligt.

Men just då, just här, handlar det också om att samla kraft för att göra väldigt mycket.

Ska jag berätta mer?

Mejla johan@etc.se.