Ledare. Andreas Gustavsson.

2019-07-03 13:45
Bild ur myndighetsrapporten. Foto: Skärmdump/DHS.
Bild ur myndighetsrapporten.
Puffetikett
Dagens ETC

USA spärrar in barn i koncentrationsläger

Det handlar om politikens brutala, rasistiska men samtidigt beräknande systematik. USA:s regering vet exakt vad komplett avhumanisering leder till.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det är en tidsinställd bomb. Så sammanfattar en myndighetsrapport situationen i de amerikanska uppsamlingslägren för migranter. Cellerna är överfulla. Män, kvinnor och barn blir förstoppade eftersom de inte får något annat att äta än korvmackor. De tillåts inte duscha. De ges inte rena kläder. De slussas inte vidare till andra anläggningar.

”Det amerikanska folket måste få se vad som sker i deras namn”, twittrade kongressledamoten Joaquin Castro efter att han tillsammans med andra demokrater på måndagen besökt ett läger i Texas.

Han förmedlade att en kvinna sagt att hon inte får den medicin hon behöver, och att en annan sagt att hennes dotter blivit bortförd.

Med på inspektionen var Alexandria Ocasio-Cortez. Det hon såg och hörde gjorde henne rasande. Vakter som uppmanar kvinnor att dricka vatten ur cellens toalett. Vakter som väcker migranterna mitt i natten för för att plåga dem. Vakter som kallar kvinnor för horor. Ansvariga chefer som säger att deras vakter bara behöver ventilera.

”De blir behandlade som djur”, konstaterar Alexandria Ocasio-Cortez.

Redan för ett år sedan rapporterade Dagens ETC om barnen – tusentals – som tagits från sina föräldrar, för att sättas i burar på obestämd tid. Politiker och journalister fick till sist träffa dem. Tomma vattenflaskor, chipspåsar, foliefiltar, metallbänkar. Inga leksaker, inga böcker. Barnen stirrande tomt framför sig. Apatiska. Någon hade rullat ihop sig till en liten boll.

Det handlade då liksom nu om avhumanisering, en hantering som medvetet förvandlar människor till något mindre, till något kränkbart.

Alla som drabbas går sönder.

Alla som blir redskap i detta går sönder.

Den gången smugglades det ut en ljudinspelning från ett av lägren. Barnen snyftar, desperat gråt, de tappar andan av sin ångest. Barnen skriker efter sina föräldrar. Mami! Papá!

En vakt hör det här. Han säger:

”Vi har visst en orkester här inne.”

Punchline:

”Nu saknar vi bara en dirigent.”

Jag trodde faktiskt inte att det kunde bli värre. För vad kan vara värre än att ett spädbarns rycks ur sin mammas famn när hon ammar?

Jag hade fel.

Och det handlar om politikens brutala, rasistiska men samtidigt beräknande systematik.

”Jag hoppas att folk förstår budskapet”, sa justitieminister Jeff Sessions i fjol.

Kom inte hit, vi stjäl ditt barn.

Statligt sanktionerad misshandel, varnade den amerikanska organisationen för barnläkare. Andra liknande redan då fängslandet vid koncentrationsläger. En oerhörd anklagelse. Jeff Sessions svarade bara, utan att höja ens ett ögonbryn:

”I nazisternas Tyskland lät de inte judarna lämna landet.”

Packa dig över gränsen, då får du tillbaka ditt barn.

Kanske.

Donald Trump driver koncentrationsläger, enligt Alexandria Ocasio-Cortez. Hon använder nu konsekvent det begreppet. Trots att hon kritiseras av både republikaner och demokrater som anser att hon relativiserar Förintelsen.

”Det är nu vi måste lära oss av historien”, säger kongressledamoten till CNN.

”Och av den långsamma, avhumaniserande process som resulterar i att fruktansvärda saker händer människor.”

Hon har rätt.

En regering som spärrar in barn och vuxna i koncentrationsläger är en fascistisk regering, anser Alexandria Ocasio-Cortez.

Hon har rätt.

Dagens ETC har tidigare i veckan berättat om hur judiska aktivister protesterar mot migrationspolitiken, mot hur barn skiljs från föräldrar, mot hur människor nu hålls under bedrövliga förhållanden.

”Aldrig mer betyder verkligen aldrig mer”, sa en av dem efter att ha blivit gripen av polis.

Hundratals forskare, specialiserade på Förintelsen, tycker att det minsta problemet är att Alexandria Ocasio-Cortez kallar dessa läger för koncentrationsläger:

”Själva kärnan i forskning om Förintelsen är att kunna larma allmänheten om farlig utveckling som underlättar brott mot mänskliga rättigheter samt orsakar smärta och lidande. Att peka på likheter över tid och rum är avgörande för denna uppgift.”

Inför hennes besök exploderade hatet i en hemlig grupp på Facebook, med nära 10 000 medlemmar, varav flera är anställda av gränskontrollen. Det avslöjar Propublica. ”Släng en burrito på slynan”, skriver någon. Medan en annan undrar om inte vänsterliberala medier fejkat bilden på den drunknade pappan och dottern liggande på Rio Grandes flodbädd.

USA:s regering driver koncentrationsläger.

Där försmäktar just nu tusentals barn och vuxna.

USA:s regering vet exakt vad den gör.

USA:s regering vet exakt vad komplett avhumanisering leder till.