Ledare. Somar Al Naher.

2019-07-23 03:00
Puffetikett
Dagens ETC

Trump river upp gamla sår i USA:s mörka historia

De progressiva kvinnorna har opinionen på sin sida. Amerikanerna vill också se utveckling i välfärdsfrågor. Allt fler föräldrar vill också se sina barn studera på universitet utan att det ska behöva ruinera hela familjen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det var sommar, precis som nu. Barnen ville bada i den allmänna poolen som låg nära deras hus. Men de var inte välkomna där på grund av sin hudfärg, i stället hänvisades de till badet som låg i de svartas kvarter. När barnen ändå försökte ta del av poolen så blev de slagna, det ven flaskor och stenar mot dem. Det berättar Elijah Cumming, i dag 68 år gammal och ordförande i Vita husets tillsynskommitté.  

När händelserna utspelade sig 1962 var han 12 år gammal. I amerikansk media säger han att USA:s president Donald Trumps språkbruk är ett eko av de kränkningarna han hörde som 12-åring. Nu precis som då hörde han ”åk hem, ni hör inte hit”. 

Donald Trump har den gångna veckan gått till attack mot de fyra kongressledamöterna – Alexandria Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib, Ilhan Omar och Ayanna Pressley. Förra söndagen tog han till Twitter där han skrev att ledamöterna borde återvända till sina hemländer, trots att de alla är amerikanska medborgare och är födda i USA, utom Ilhan Omar som lämnade Somalia för 23 år sedan.

I onsdags fortsatte han på samma spår inför 8 000 Trumpsupportrar i North Carolina. När politikern Ilhan Omar kom på tal ropade publiken ”send her back”. Trump lät det ske, faktum är att han backade från mikrofonen och lät publiken hållas i 13 sekunder.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Han gjorde så för att hans valstrategi inför 2020 går ut på att elda på hatet. Han ville att supportrarna skulle höras så att vi andra ska tänka att det han säger har brett stöd och inte är så farligt. Strategin går ut på att hellre göra ner sin motståndare än att prata politik. 

Samtidigt sker det omvända. Rekordmånga kvinnliga nya ledamöter har tagit sig in USA:s representanthus. Bland dem finns flera politiker från minoritetsgrupper samt den yngsta kvinnan hittills att väljas in i kongressen: New York-demokraten Alexandria Ocasio-Cortez.

Hon är dessutom uttalad socialist och gick till val på löften om införandet av allmän sjukvård och statliga jobbgarantier. I dag är hon en konsekvent röst för migranter och en av de hårdaste kritikerna mot den inhumana flyktingpolitik som Trumps regering genomför. 

Tillsammans med de tre andra kvinnliga kongressledamöterna som kallas för ”The squad” skapar Ocasio-Cortez historia. Rashida Tlaib och Ilhan Omar är de första muslimska kvinnorna i kongressen. Omar är dessutom den första kvinnan på sin post att ha en flyktingbakgrund. Ayanna Pressley skriver också historia genom att som första svarta kvinnan i sin delstat ta en plats i representanthuset. 2009 blev hon den första svarta kvinnan att ta plats i Bostons kommunfullmäktige.

Att de är kvinnor, representerar minoritetsgrupper och samtidigt är progressiva demokrater utgör en tacksam måltavla för Trump.

Men det är inte hela bilden. De progressiva kvinnorna har opinionen på sin sida. Amerikanerna vill också se utveckling i välfärdsfrågor. Allt fler föräldrar vill också se sina barn studera på universitet utan att det ska behöva ruinera hela familjen.

Representanthuset i USA:s kongress har inte varit tysta. Nyligen röstade ledamöterna om ett fördömande av Donald Trumps tweets om de fyra kvinnliga kongressledamöterna, samtliga demokrater och även fyra republikaner röstade för ett fördömande. 

Presidentens språk må påminna om det rassegregerade USA på 60-talet men i dag är läget annorlunda. Barn till migranter, barn som upplevde rassegregationen, och barn till städare har en politisk röst. Och den rösten hörs högt.