Ledare. Andreas Gustavsson.

2020-02-09 03:00
Bilden är ett montage.
Puffetikett
Dagens ETC

SD-Karlssons dröm förverkligades på ett lyxhotell i Rom

Det är exakt hit han siktar. Att söka sig in mot själva kärnan av den rörelse som han är övertygad om har potential att rädda västvärlden.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Sverigedemokraterna kan vara nöjda. De har fått maximal exponering för Mattias Karlssons projekt Oikos, tankesmedjan som han menar ska fungera som en nationalistiskt och konservativ murbräcka rakt in i den svenska debatt som han anser har mjukats upp av vänsterliberal ideologi.

En lyckad pr-kupp.

Speciellt givet att det förtroenderåd han samlat så övertydligt består av de förmågor som fanns kvar när andra avböjt. Istället för  murbräcka blev det mest underlag för ett mångordigt kafferep. ”Mångkulturen förstör allt och alla. Får jag ta en till hallongrotta?”

Men det betyder inte att Karlsson saknar ambitioner, stora ambitioner – och de sträcker sig utanför Sverige.

För honom är det avgörande att Oikos kan uppvisa utländska namn, norske Asle Toje och brittiske Naweed Khan. Han hade säkerligen velat ha ännu fler. För nu arbetar Karlsson frenetiskt på att utöka sina internationella kontakter. När diskussion om Oikos tog fart i Sverige, hade han redan växlat om till nästa utmaning.

Att etablera sig i den spindeltråd som nationalistiska, auktoritära, mer eller mindre extrema krafter nu väver över hela Europa, dessutom med förgreningar till USA.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Därför reste Karlsson i början av veckan till Rom för att på lyxhotellet Grand Hotel Plaza delta i en konferens med bland andra Ungerns premiärminister Viktor Orbán och franska Marion Marechal, systerdotter till Marine Le Pen, möjlig framtida presidentkandidat för Nationell samling (tidigare Nationella fronten).

Temat var ”Gud, ära, nation”.

Italiens vice premiärmininster, fascisten Matteo Salvini, ställde in med kort varsel. Men på plats fanns Karlsson.

Han såg, han lärde. Han minglade.

En av de andra deltagarna, amerikanen Rod Dreher, skrev en artikel efter konferensen. ”Orbán var fantastisk, som vanligt, ungefär tusen gånger smartare och tuffare än alla andra.” Dreher är uppfylld av sina upplevelser. Som en mellanchef som varit på lyckad kickoff. Men bortom sådana observationer ger hans artikel ändå en unik inblick – till hur Karlsson närmar sig den stora scenen.

Han gör det från en barstol. Dreher börjar prata med honom, informellt, utan att först veta vem Karlsson är. Men de lär känna varandra där i den diskreta, smakfulla baren. Karlsson berättar att han engagerade sig politiskt för att ”han var trött på att höra hur kvinnor han kände blivit våldtagna av invandrare”, bara för att märka att ”officiell svensk kultur” tystade ned illdåden.

Dreher blir tagen av sin nya bekantskap. Karlsson är så vänlig, utan ilska och grymhet. Han talar så jordnära om sin kärlek till det svenska som formats genom århundraden, och om sitt begär att försvara det som håller på att gå förlorat.

”Han låter som den sortens rediga killar jag växte upp med”, tycker Dreher.

Han ger Karlsson med beröm godkänt.

För att sedan ranta vidare om globalister, rosa polisstater, förföljelse av oliktänkande och rotlösa identiteter.

Vad blev mer sagt på hotellet,?

Gissningsvis bjöd Karlsson på opinionsläget, på hur Oikios fått en utmärkt presentation i Sveriges största tv-kanal.

Han följer spindeltråden.

Det är heller inget infall som kommer ur att han brändes ut av vardagens bökande i riksdagen. Det sker metodiskt. Han vill etablera Sverigedemokraterna och sig själv.

2016 arrangerade Sverigedemokraterna möte på ett annat lyxhotell, Grand i Stockholm. European Freedom Awards. En träff för hundratals politiker och debattörer från Europas yttersta höger. Där fanns personer som som har förnekat Förintelsen, som gjort diverse rasistiska utspel, som har kopplingar till rysk maffia, som uttryckt att polisen ska använda skjutvapen mot kvinnor och barn som illegalt tar sig in europeiska länder.

Mattias Karlsson skrev på Facebook:

”SD och Sverige fått äran att stå i centrum för denna historiska sammankomst där konservativa vänner av demokrati och nationellt självbestämmande ifrån hela västvärlden träffas för att umgås och fördjupa sitt samarbete.”

Rom är den naturliga fortsättningen.

Det är exakt hit han siktar.

Att söka sig in mot själva kärnan av den rörelse som han är övertygad om har potential att rädda västvärlden.