Ledare. Johan Ehrenberg.

2019-11-22 03:00
Puffetikett
Dagens ETC

SD är inte emot invandrare

”Gärna invandrare, men bara som förtryckta, lägre betalda, sämre boende och utan skydd av lagar och mänskliga rättigheter.

SD vill se en underklass av invandrade arbetare som gör det de själva inte vill göra.”

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Nej, Sverigedemokraterna, liksom andra bruna partier i Europa, är inte emot invandrare. De är däremot rasister och det är det som ligger bakom hela denna vurm för ”svensk kultur”, dessa dumheter om ”etniska svenskar” och detta hat mot andra religioner, kulturer man inte känner igen eller kläder man själv inte bär.

Rasister ser sig själva som något som ska skyddas från att vara som andra.

Vilket betyder att de som inte är det man själv påstår sig vara, måste bli andra klassens medborgare.

Det är så man vill ha det.

Gärna invandrare, men bara som förtryckta, lägre betalda, sämre boende och utan skydd av lagar och mänskliga rättigheter.

SD vill se en underklass av invandrade arbetare som gör det de själva inte vill göra.

Ta jobb till usla löner, jobba utan kollektiv­avtal, bo i baracker och slängas ut om man klagar.

Det är nämligen i rasistländerna som invandringen är som störst.

Nej, det är inte Sverige och inte ens Tyskland som är de största länderna för invandring.

Det är Polen.

Och Ungern.

Alla de stater som vägrar flyktingar asyl och bygger murar mot de som flyr från krig eller förföljelse, lever på invandring. Någon ska ju städa, ta hand om äldre, jobba på jordbruk, sortera och bära och spika och bocka rör och tvätta människor och…

Visst, några IT-konsulter från Indien, men mest städare från Uzbekistan. Människor som kommer in och sliter och sedan får gå när arbetsgivaren tröttnat.

Det finns något hisnande, nästan hysteriskt absurt i detta. Nationalistiska länder som människor lämnar för att själva bygga en bättre framtid i rikare delar av EU, är själva mottagare av den stora invandringsvågen för att staterna ska kunna få en fungerande vardag.

Det är SD:s framtidsdröm, invandrare får jobba, men inte på lika villkor som ”de riktiga” svenskarna. Och absolut inte med lika rättigheter.

Det är det här som gör att rasistisk politik kan fungera. Hur absurd den än ter sig för en demokratisk humanist är den en fungerande lösning för en rasist och för alla de som ”inte riktigt vet vad de tycker”.

På samma sätt är det fel att tro att SD inte kommer höja pensioner för fattiga svenskar eller sänka skatten för de som är ”riktiga svenskar”. Rasisterna kommer utnyttja det läge Socialdemokraterna och borgare lagt upp åt dem och som gör det så lätt att skapa större röststöd.

Självklart vet SD:s ledning att staten går med 145 miljarder i överskott, självklart vet de att det finns 1 250 miljarder i finansiell offentlig förmögenhet och självklart kan de lägga budgetar som går att genomföra och betala utan att man utmanar de rika och utan att man riskerar ”statsfinanserna”.

SD kan ge militaristerna det de vill, polisen det den vill, låginkomsttagare lite extra och ensamstående med ”svenska barn” ökat stöd eftersom resurserna finns. Ja, även sjukvården kan få ökade resurser.

Den nyliberala åtstramningspolitiken som först Alliansen, sedan S+MP och nu S+MP+C+L genomför är öppet mål för SD. Det kostar väljarstöd. När S+V+MP mellan 2002 och 2006 minskade välfärd och trygghet genom att inte använda de pengar som fanns, så lämnade man över 600 miljarder i offentlig finansiell förmögenhet som Anders Borg kunde betala jobbskatteavdragen med. På samma sätt kan vi nu få ett val där de rödgrönblåblå lämnar ifrån sig ett historiskt överskott som rasisterna kan köpa röster för.

Men inte för alla. Bara för ”rätt medborgare”.

För att ”finansiera välfärden” kommer SD slänga ut flyktingar, hetsa mot sjuka som är födda utanför landet, bråka med arbetslösa som har asyl, jävlas med alla grupper som är svaga eller utmanande (tänk Pride-flaggan). Man kommer som i Ungern kunna gynna de riktigt rika samtidigt som de egna väljarna får det lite bättre mot de andra. Och så tar man in invandrare för någon måste ju jobba.

Mot detta svarar idag de som borde veta bättre, fel.

LO försöker mota löntagares rasism med ”hårdare regler för arbetskraftsinvandring”. I själva verket är enda botemedlet klassiskt fackligt arbete där alla löntagare inkluderas. Även invandrade.

Hårda S-ledare försöker ”bli tuffa”mot asylsökande” vilket bara ger SD rätt.

Mjuka S-ledare försöker med en solidarisk nationalism vilket fungerar illa i en global värld där flyktingkris och slaveri faktiskt finns här och nu.

V baklåser sig själv med att presentera ­realism och kompromissvilja som en lösning.

Men M då? Näringslivets röst? Låt oss komma ihåg att nyliberalism inte är något neutralt, den vann på 80-talet eftersom produktiviteten i näringslivet stagnerat, vinsterna hotades. En politik med privatisering, nedpressade löner och skattesänkningar räddade de rika. Att SD accepterat allt Svenskt Näringsliv föreslagit handlar inte om ändrad ideologi, det handlar om att kunna närma sig M och bli regerings­fähiga. Och där är man nu, med Dagens Industris ihärdiga hjälp.

Det som kan hålla emot är klimatkrisen för rasisten kan aldrig acceptera att vi i Sverige ska dela bördan. SD skyller på Kina. Det är därför MP idag blir de tydligaste antirasisterna, de försöker inte ens anpassa sig, klimatfrågan är deras enda möjlighet att vinna stöd, de tvingas till både internationalism och seriös EU-politik.

Men vad är då svaret på SD:s nya läge?

Total och fullständig satsning på klimatinvesteringar, jämlikhet och stöd till de som behöver mest för att ställa om. Vi har råd att rädda världen och göra vardagen bättre för alla.

Och vi blir rikare ju fler som invandrar och gör det som måste göras för att det måste göras.

Men med samma trygghet och rättighet som alla andra.

Allt eller inget.

Varje kompromiss med detta blir öppet mål för rasismen.

Även om vi kallar det realism för att lugna röda själar.

Johan Ehrenberg
Johan Ehrenberg 

Grundade ETC 1976. Svarar gärna på frågor och skriver mest om ekonomi och politik. Och solceller. Men det är ju politik det med.

Mejl johan@etc.se

Twitter @JohanEhrenberg