Ledare. Johan Ehrenberg.

2019-12-27 03:00
Puffetikett
Dagens ETC

Säg det självklara – hur lätt det är att lösa klimatkrisen

Nu får du en bok inför nyåret. Ja, det är ”Hoppet”, boken jag åkt runt i Sverige och pratat om och eftersom den är helt slut och eftersom all rapportering om klimat och förhandlingar och paralyserade partier och försenande företag (de tror att de kan vara försenade till sin egen död) är så envist negativ och upprepat deprimerande så är det viktigt att säga det självklara och sanna.

Hur lätt det är att lösa detta.

Boken får du digitalt idag på mejlen – eller hämtar den här – och sedan får du gärna sända den vidare hur många gånger som helst, det finns hundratusentals som behöver hopp inom vänster och klimatrörelser och det finns ännu fler som behöver hänga på och sedan göra det enkla vi alla kan.

Ja, det är ett nytt år på gång.

Det finns något otroligt positivt i det. Jag som skriver och du som läser det här lever ju. Inte döda än!

Det är den tomheten som väntar som vi hållit på avstånd genom att göra, genom att älska, genom att lyssna och lära.

Allt fantastiskt vi kan skapa om vi slutar vara så rädda för att göra fel.

Allt härligt vi kan skapa om vi slutar lyssna på de som säger att det inte går.

Allt underbart och roligt vi faktiskt gjort detta år och som gör att vi kan göra ännu mer nästa.

Klimatrörelsen skrämde slag på alla makthavare jorden runt, det ser du i deras ihärdiga motstånd, deras spridning av icke-fakta, deras försök att skapa passivitet genom att tala om ”alarmism”. Och du ser det speciellt i deras bokslut där det räcker med att en tiondel inte längre stöder deras verksamhet så faller de.

Se flygbolagen.

Se kolkraften i Tyskland.

Se finanskapitalets oförmåga att ställa om och hur allt rasar när man petar i det sår som deras värdelösa investeringar i fossilt nu är. Herregud, sol och vind är billigare även jämfört med redan byggda kolverk, vem trodde det skulle gå så fort?

Visst kan man tycka att året varit dumskallarnas sammansvärjning. Faktaresistenta tangentbordskrigare.

Jag brukar tänka så här när jag får ännu ett av dessa tjatiga mejl om att klimathotet är en konspiration och att lite koldioxid aldrig skadat någon… Vad är det den människan egentligen slåss för? Vad är det hen vill? Mera smutsig biltrafik som gör oss sjuka? Sitta i ännu längre köer? Sämre hus som slösar med allt? Usel mat som smakar sämre? Förstörda jordar så allt blir jobbigare att odla? Ökad makt och pengar till den lilla ägargruppen som äger fossilindustrin? Ännu mindre vatten i torra områden, ännu mer väderkatastrofer? Vill de verkligen leva i en värld där desperat klimatflyktingskap blir den nya stora folkvandringen?

Det är en märklig känsla i breven, en ologisk ekvation, det är som om man berättade att det finns ny medicin som gör livet enklare och friskare och det enda svaret är att man hellre vill bli sjuk.

Nej, det går inte att förstå och det finns ingen anledning att försöka heller.

För när vi gör livet enklare, rättvisare och renare så är det win-win för alla.

Även de som inte vill ha rena städer, mer lokal odling, mindre stress och jämlikare löner kommer att få det.

Lösningen på klimatkrisen är ju så enkel. Ren energi, ren mat och så vilda skogar att få vandra i. Och det enda sättet att lösa det politiskt är genom ökad social rättvisa mellan de som har och de som inte har.

Ingen kan köpa sig fri från klimatkollapsen.

Alla måste därför få det bättre om något ska lösas.

Det är snart 2020. Det kommer bli ett spännande år, nagelbitande, vi kommer vakna på morgonen med positiv kraft och deppa på kvällen över den mediala berättelsen.

Vi kommer å andra sidan göra ännu mer tillsammans för att – till att börja  med – göra oss 20 000 som finns runt ETC som aktiva läsare och investerare och elanvändare och allt det andra, alltmer klimatneutrala. Steg för steg bryta utsläppen som vi idag tvingas skapa i våra vardagsliv.

Det här projektet – från hopp till handling – kommer vi redovisa i delar varannan vecka i denna tidning. Både misstag och framgångar.

Jäklar vad bra saker vi ska göra.

Attans vad mycket mer vi vill göra.

Har du tänkt på det? Steg för steg. det är enda sättet att gå framåt. Se på bilderna dina föräldrar tog när du gjorde det första gången. Steg för steg.

Jag vill tacka dig för att du varit med oss 2019. För alla arga brev och alla peppande.

Jag vill framför allt tacka för att du är med och gör en klimatren värld möjlig.

Det är verkligen så att den här krisen visat att politiken inte fungerar, att partier och regeringar inte klarar att utmana de krafter som förstör (det är ju bara tio procent av mänskligheten som äger förstörelsens instrument). Men just då visar sig också den verkliga politiken i form av miljoner människor i stad efter stad som säger det enkla. MIljoner unga, ja det är alltid de unga som skapar förändringen genom att byta väg. Så har det varit genom människans historia.

Så vad säger vi?

Nog nu!

Inte mer trams om att vi ska vänta lite till.

Gott nytt år!

Johan Ehrenberg
Johan Ehrenberg 

Grundade ETC 1976. Svarar gärna på frågor och skriver mest om ekonomi och politik. Och solceller. Men det är ju politik det med.

Mejl johan@etc.se

Twitter @JohanEhrenberg