NOTERAT. Martin Halldin.

2014-03-12 15:44

Ryggradslös och naiv hållning mot nazism

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Ett par dagar har gått sedan knivbeväpnade nazister attackerade feminister efter en demonstration i Malmö. Tyvärr var den inledande rapporteringen om händelsen extremt undermålig, och flera medier förmedlade okritiskt ytterst märkliga uppgifter från polisen, så att det inträffade framstod som ett uppgjort bråk mellan politiska extremister.

Nu har vi mer information, men fortfarande framhärdar en del tyckare i att göra dem som angreps medskyldiga till sin egen misshandel. Dessvärre har dessa personer blandat samman begreppet ”objektiv” med ”ryggradslös”. Istället för att fördöma nazistiskt våld lägger de fram verklighetsfrämmande kålsuparteorier.

I Aftonbladet skriver till exempel Anna-Lena Lodenius, som ligger bakom den kritiserade Brå-rapporten "Våldsam politisk extremism", att nazistiskt våld aldrig ska mötas med våld och att våldsam antifascism är kontraproduktiv. ”Det spelar egentligen ingen roll vilken sida som är värst. Även de som av många ses som tillhörande den goda sidan måste följa de spelregler vi kommit överens om.” Svaret är, enligt Lodenius, en ”stark rättsstat”.

Så uttrycker sig bara någon som inte själv har upplevt hot från våldsamma högerextremister. Som aldrig har behövt springa för sitt liv. Som aldrig har oroat sig för sina vänner. Som aldrig har känt att polisen och juridiken inte skyddar.

Det är en naivitet som skrämmer.