Inrikes.

2014-03-09 14:04

Demonstration attackerad i Malmö: ”Det kom nazister”

Natten mot söndagen angreps deltagare i en feministisk manifestation. Förövarna skrek nazistiska slagord, säger ett vittne.

Sent i lördags kväll hölls en Ta natten tillbaka-manifestation i Malmö, ett 8-mars initiativ för att protestera mot mäns våld mot kvinnor. Arrangörer var bland andra Syndikalisternas ungdomsförbund.

Deltagare ska omkring klockan 00.30 ha blivit angripna, enligt polisen i korsningen Kristianstadsgatan/Falsterbogatan.

”De hade knivar”

Sex personer fick föras till sjukhus, varav en svårt skadad.

– Det var ett riktigt bunkaslagsmål, säger Anders Kristersson, inre befäl vid Malmöpolisen, till Sydsvenskan.

Dagens ETC har nu på söndagen talat med ett vittne som hävdar att de som angrep manifestationen är nazister, ökända för att ha kopplingar till en nazistisk organisation.

– De hade knivar och skrek nazistiska slagord, säger vittnet.

– Jag trodde att de skulle ha ihjäl någon.

MFF-supportrar: ”Kämpa!”

Den svårast skadade personen uppges vara en profilerad Malmö FF-supporter, och på Facebook skriver en supporterfraktion:

”Alla våra tankar och all vår kärlek går idag ut till vår vän NN som i natt knivhöggs och misshandlades av nazister på Möllan… Vår läktare är en plats för gemenskap och där alla med ett himmelsblått hjärta är välkomna. Vi kommer aldrig acceptera rasism och nazism på vår läktare eller i vår stad… All kärlek till dig NN. Kämpa!”

Misstänkta för mordförsök

Nu på söndagens eftermiddag och senare ikväll ordnas demonstrationer mot attacken i flera svenska städer, så även i Malmö, på Möllevångstorget klockan 15.00.

Två personer greps misstänkta för mordförsök, och på söndagen greps ytterligare en person. Polisen bekräftar nazistiska kopplingar, rapporterar Sydsvenskan.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter