Ledare. Johan Ehrenberg.

2014-12-11 06:56
Illustration: Ulf Lundkvist

Positiva nyheter är här

Fri energi skapar möjlighet till fria transporter och fri information och försöken att låsa in medborgare i länder och ekonomiska tvångströjor blir då allt svårare.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det finns alltid anledning att oroas och förfasas över elände men eftersom Sverige och världen behöver röda och gröna majoriteter som vågar skapa ett bättre samhälle så ska jag berätta vad som gör att jag ser så positivt på Sveriges och världens möjligheter nu.

Vi har aldrig varit så rika som nu. Tillsammans.

Vi har aldrig varit så friska som nu. I snitt.

Vi har aldrig stått inför en så omvälvande teknisk och social revolution som nu och den kommer – liksom alla andra stora förändringar i världen – smygande inifrån dagens samhälle. Den växer och frodas i det lilla och blommar ut i en omvälvning som världens stora kapitalägare inte vet vad de ska göra åt.

Teknisk revolution.

Energirevolution.

Social revolution.

Vad kan du mer begära?

Den tekniska revolutionen är något varken höger eller vänster ser, den pågår i teknikvärlden och består av ett nytt produktionssätt som kan kallas ”det nylokala” eftersom robotisering och 3D-skrivare gör att det blir lika billigt att producera saker nära som på andra sidan jorden.

Samtidigt gör vår digitala kommunikation att saken som ska produceras är nåbar över hela världen. Global. Varsomhelst kan du snart ladda ner en sak du behöver (eller inte egentligen behöver, bara vill använda) och skriva ut. Det här pågår inom industri och inom all digital produktion och snart blir det lika meningslöst att äga sin mobil som det idag är meningslöst att köpa musik eller film. När ägandet blir mindre viktigt minskar också storföretagens makt över vad som produceras och sprids. På samma sätt pågår en revolution inom det medicinska området där verkligt personliga mediciner blir möjliga. Och glöm inte den nya nanoteknologin som gör att ingenjörer faktiskt på allvar sitter och skapar nya material utifrån grundforskning som snart är i varje högskolestudents ägo.

Tekniska revolutioner går inte att stoppa. Även när de hotar ägandemakten slår de till slut igenom och vrider om produktionen – något vi inte ser förrän det skett.

Den tekniska revolutionen kräver energi. Och energirevolutionen är här. Inte bara genom solcellernas spridning (som snart kan försörja mänskligheten dygnet runt) utan lika mycket genom att allt mindre energi behövs. Visste du att en ny stor Oled-tv (och alla skärmar) drar 28W jämfört med 380W för tio år sedan? Att en led-lampa sparar 90 procent av energin vet du nog men kanske inte hur billig den blir på sikt? Vi talar en tiondel av kostnaden jämfört med dagens led-lampa. Och visste du att ett nytt kylskåp har medeleffekt på 8W? Herregud – du kan snart cykla fram mer el än hushållet behöver (fast enklare är att låta de nya solcellerna göra det utan svett).

I Tyskland havererar hela den gamla energimarknaden, Eon delar upp sig i nytt bolag och gammelbolaget Vattenfall får order att minska kolutsläppen. Exemplen på att något håller på att hända är många.

Jorden har inom min livstid så mycket ren energi att vatten kan renas, mat produceras och transporter ske helt energirent. Ja, det kommer kräva en politisk kamp mot storföretagens och pengarnas makt, men tekniskt är frågan redan löst. Varken du eller företag kommer att köpa energi i framtiden. Ni kommer dela den med varandra.

Fri energi skapar möjlighet till fria transporter och fri information och försöken att låsa in medborgare i länder och ekonomiska tvångströjor blir då allt svårare. Vad ska du med en bank till om vi lånar av varandra? Den sociala revolutionen skapas ur ett överflöd, inte ur brist och en av de största rikedomarna har vi i vår gemensamma sektor. Jag vet inte hur det gått till men det sprids märkliga vänsterrädslor (som kommer från högern) om att en del staters skulder ”överstiger BNP” och att det skulle vara farligt. Men BNP är bara ett års produktion i ett samhälle. Om vi gemensamt lånar det dubbla har vi inga som helst problem att betala det till oss själva de kommande tjugo åren. Att låna av sig själv är jättebra om pengarna används till något bra. Som att rädda världen.

Staternas makt att omgående investera fram arbete, bostäder och dessutom göra det jämlikt är en unik historisk chans, just som dagens ekonomiska och politiska elit visat sig oförmögen att ens enas om utsläppstopp eller – huvva – utsläppsrätter. (Limamötet är bara det sista exemplet).

Det enda som bromsar är politisk rädsla som urholkat själen hos röda och gröna rörelser jorden runt. Vadan denna orealistiska pessimism?

Den sociala revolutionen i de rika länderna är möjlig i och med den offentliga sektorns fantastiska investeringsmöjligheter. Det vet givetvis de som äger makten privat, men varför i all världen ska vi lyssna på dem när de säger vad som är möjligt?

De klarar ju inte ens av att driva våra banker.

Den sociala revolutionen kommer ur den tekniska och energimässiga revolutionen och om jag var ung skulle jag jubla över den frihet man idag kan skapa mellan individer, städer, länder och rörelser. Ja, jag vet att det finns gröna debattörer som tror att tillväxt är ett problem och din konsumtion är farlig, men de har inte tagit in vad ren energi och ren produktion egentligen innebär.

För första gången i mänsklighetens historia kan vi välja att bli rikare och friare tillsammans utan att någon annan behöver betala priset för det.

Inte ens moder jord.

Du är nu del i en rörelse som kallas framtiden och om makten ska flyttas från nutidens förtryck måste vi våga prata om den fantastiska fria värld vi kan skapa ihop.

De positiva nyheterna handlar om den makt du formar i en ny rödgrön vision långt bort från budgeträdsla och blocköverskridandets stumma paralysering.

Majoritet får man genom att visa att befrielsen är nära och möjlig.

Stay tuned for more ...


PS. Nästa vecka berättar Dagens ETC lite mer om den första enkla delen. Teknikrevolutionen.

Johan Ehrenberg
Johan Ehrenberg 

Grundade ETC 1976. Svarar gärna på frågor och skriver mest om ekonomi och politik. Och solceller. Men det är ju politik det med.

Mejl johan@etc.se

Twitter @JohanEhrenberg