Ledare. Beatrice Rindevall.

2020-03-14 12:00
Puffetikett
Nyhetsmagasinet ETC

Oljan ger skurkstater makt över världsekonomin

Olja är oetiskt och otryggt. Oavsett inställning i klimat­frågan har den senaste veckans händelser tydligt visat de goda ekonomiska skälen att separera sig från råvaran.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Nyhetsmagasinet ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

11 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I måndags vaknade många sparare upp till en skakande värld. Coronaviruset påverkar ekonomin, men det stora börsraset kommer främst ur en oljekonflikt mellan Ryssland och Saudiarabien. Händelsen är ett tydligt bevis på oljeberoendets fortsatta grepp om oss - och hur vi låter skurkstater styra vår ekonomi.

Klimatkrisen har länge krävt ett stopp för olja, något som företag, politik och ekonomi totalt struntat i. Det finns däremot fler anledningar till fossilförbud, vilket visade sig tydligt under veckans börsras. Raset kommer från ett priskrig efter att oljekartellen Opec+ inte lyckats komma överens om hur de ska gå vidare i prissättning av oljan.

Det är en kladdig historia. Ryssland motsatte sig Opecs förslag på grund av politiska intressen, vilket gjorde att Saudi som protest öppnade sina kranar och dumpade världspriset på olja. Efter en dag hade priserna gått ner 26 procent i USA, det största fallet sedan 1991. Resultatet har lett till blodröda siffror på börser över hela världen och alla frågar sig om det är början på en större kris, eller om det kommer att stabiliseras.

Diskussionerna som lyst med sin frånvaro handlar om hur Saudiarabien genom vårt fortsatta oljeberoende tillåts styra hela världsekonomin. Det är ett land där rättsväsendet följer strikt islamisk lag, och där avrättningar, tortyr och andra brott mot mänskliga rättigheter är vardag. Landets ekonomi - och deras makt - är helt beroende av olja. De senaste åren har Saudi spenderat oljepengarna på att bli världens största vapenimportör, vapen som de bland annat använt för att ödelägga Jemen.

Saudiarabien är inte heller ensamt bland oljeländerna att gilla vapen eller strunta i mänskliga rättigheter. I princip placerar sig Opec-länderna i botten av The Economists demokratiindex, och av de tio länder som importerar mest vapen kan vi också hitta Opec:s Algeriet, Egypten och Förenade Arabemiraten. I Ryssland, som också lägger enorma summor på krigsmateriel, står gas och olja för nästan 60 procent av exporten och en fjärdedel av skatteintäkterna enligt Världsbanken - pengar som självklart är avgörande för den ryska militären. Om du undrar vad våra bensinpengar finansierar, förutom klimatkrisen, är alltså vapen till stora militärmakter ett tydligt svar.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Oljeutvinningen är också känd för att bryta mot mänskliga rättigheter och skapa naturkatastrofer - i exempelvis Nigerdeltat, Sudan, Kanadensiska vildmarken, Mexikanska bukten och kanske snart i Arktis. Om det inte är nog motivation för att förbjuda fossiler borde den ekonomiska otryggheten som visade sig under veckans börsras alltså ge ett annat tungt argument.

Genom att minska fossilberoendet kan vi också minska de ekonomiska effekterna som något så nyckfullt som ett dåligt möte mellan Saudi och Ryssland kan ge. Det är inte första gången det här maktmedlet används, och inte den sista. Senast 2014 dumpade Saudiarabien oljepriserna, då i ett försök att slå ut amerikansk olje- och gasproduktion.

Det är värt att tänka på vad man finansierar när man tankar bilen, handlar plastprodukter eller sparar pengar i fossila fonder och aktier. Är det Saudis vapenindustri, kränkningar av mänskliga rättigheter i Nigeria eller utarmning av enorma naturområden i Kanada du gynnar? Det är en rysk oljeroulette vid pumpen, men med en garanterad kula i varje försök. För även om du skulle lyckas pricka in produktion med bättre social hållbarhet, som den norska, bidrar du fortfarande till klimatkris och svenskt oljeberoende.

Olja är oetiskt och otryggt. Oavsett inställning i klimat­frågan har den senaste veckans händelser tydligt visat de goda ekonomiska skälen att separera sig från oljan. Det är helt enkelt dags för ett fossilförbud. Och ju snabbare vi får till det, desto bättre för både oss och världen. 

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.

Beatrice Rindevall
Beatrice Rindevall 

Hårt arbetande miljöredaktör för Supermiljöbloggen. Ägnar sin tid åt att göra världen bättre och kommunicerar gärna med memes.

Skriver ledare i ETC nyhetsmagasin.