Ledare. Annie Hellquist.

2017-01-01 09:00

Nyårslöfte: Var orimlig!

Vi måste sikta högre, ställa de orimliga kraven, vi har inget för att göra oss väna och milda.

Nyfascismen klev framåt, människor blev räddare, kappor vändes efter vinden och många hjältar dog. Så skulle man kunna sammanfatta 2016, om man så vill. Man skulle kunna vältra sig i att Leonard Cohens stämma ljudit för sista gången, att Vita huset befolkas av miljardärer med stora egenintressen i just de områden de är satta att besluta över (en snabbmatsmiljärdär och minimilönsmotståndare som arbetsmarknadsminister, kom igen) och att krig och terror alltjämt håller världen i ett kvävande hårt grepp samtidigt som Europa bekämpar dem som flyr från detta.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Eller så kan man trösta sig med att det faktiskt kunde varit värre: Österrike var en hårsmån från att få en högerextrem president för första gången sedan andra världskriget, i Peru förlorade en presidentkandidat med band till den gamla militärregimen, Keiko Fujimori, presidentvalet efter en jämn strid. Den demokratiska socialisten Jeremy Corbyn sitter kvar som labourledare trots politiska kuppförsök från Labours högerfalang.

Eller leta efter framstegen och ljusglimtarna, vilka segrar vanns 2016? I Dorotea vann sjukstugeockupanterna efter en tre år lång ockupation mot landstinget som ville lägga ner sjukstugan. Kamp lönar sig! Solel har blivit mer effektiv än oljeutvinning, räknat i producerad energi per investerad energienhet och som vi vet – money talks. Ekonomiska incitament funkar och detta kan ge den förnybara energin ytterligare momentum i kampen mot fossila bränslen. Och mot slutet av året dränktes näthatare och rasister i kärlek och resonerande motargument i kampanjen #jagärhär.

Man kan också helt enkelt bestämma sig för att inte vara långsint och säga, ok, 2016 – du var ett skitår precis som 2015, men 2017 ska bli annorlunda. Vi ska se till att 2017 blir annorlunda.

Som tidning lovar vi att berätta om den andra värld som fortfarande är möjlig och att fortsätta berätta hur omöjlig den värld vi lever i i dag är. Vi måste också sikta högre, ställa de orimliga kraven, vi har inget för att göra oss väna och milda.

Donald Trump har lovat det ena mer orimliga än det andra. Han kommer inte kunna få Mexiko att betala för muren, han kommer inte kunna få alla muslimer att registrera sig i en databas och så vidare och så vidare. Men, ska vi slå vad om att han kommer en bit på väg? När det gäller Obamacare tror jag exempelvis att han kommer att lyckas med första delen av sitt löfte, att skrota det, men misslyckas med löftets andra halva, att ersätta det med något, jag citerar, "fantastiskt, något så mycket bättre, så mycket bättre".

I ett köpcenter i Malmö vajade under några timmar häromveckan en banderoll. ”I våra röda drömmar är det här ett badhus” stod det på den. I en Facebook-uppdatering förklarade aktivistgruppen bakom banderollen att det i Malmö endast finns en fritidsgård per tusen ungdomar. Uppmaningen bakom kampanjen är att i offentligheten berätta om sina röda drömmar för Malmö.

Jag vill se den kampanjen sträckas ut till hela Sverige och vi som vill förändra världen borde alla delta och berätta om vad vi drömmer om. Vad är det vi vill ha istället för det här?

Och var inte försiktig. Den som håller sig inom ramen slår aldrig ens i väggen och upptäcker var möjligheternas gräns går. Den som siktar bortom kan istället finna sig själv ha flyttat hela väggen.

Det handlar också om att göra. Där stat och kommuner anser det orimligt att hemlösa EU-migranter får ett tak över huvudet, att flyktingar tas emot och erbjuds en sovplats ordnar aktivister det utav ren nödvändighet. Ur detta växer något. Som någon munk på 1200-talet sa: Gör det nödvändiga, för att sedan göra det möjliga, helt plötsligt gör du det omöjliga.

Så min nyårsönskning är denna: Var orimlig. Det lovar vi att vara.

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.