Ledare. Göran Greider.

2020-01-08 03:00
Puffetikett
Dagens ETC

Nio föresatser för det nya året

Att hålla fast vid en ljus bild av människan är en förutsättning för all progressiv strävan.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

1. Jag skall i grunden vara glad. Idag formas hela världsbilder ur den rena grinigheten. Det gäller framförallt på högerkanten, där varje samhällsproblem tolkas som tecknet på en slutligt förestående samhällskollaps. Men även på vänsterkanten märks ofta samma logik: På möten och i diskussioner uppstår ofta en klagande atmosfär som gör att alla går därifrån nedslagna. När människor skils åt glada, ja då har världen tillförts ny, hållbar mental energi. Den som ler får nästan alltid se sitt leende återvända från ett annat ansikte. Den som skrattar åt de absurda omständigheterna ruckar i slutändan på dem.  

2. Jag skall hellre lita på människor än misstro dem. I ett alltmer ojämlikt samhälle minskar tilliten till andra människor. Det får anses vara ett faktum. Men att upphöja detta sakernas tillstånd till en handlingsprincip är att stärka en ond spiral. Varje gång du litar på en människa du inte känner närmare har du tillfört det mest värdefulla humankapital till världen som kan tänkas. Var godtrogen! Det betyder att du är öppen för empatins alla underströmmar. Att hålla fast vid en ljus bild av människan är en förutsättning för all progressiv strävan.   

3. Jag skall inte demonisera någon politisk meningsmotståndare. Jodå, när någon till slut säger att hen är nazist, fascist eller jihadist, då är jag fullt beredd att demonisera den människan och förklara henne som samhällsfarlig. Men jag tänker inte finna mig i att leva i en värld uppdelad i goda och onda. Det är särskilt dumt för den som har en vänstervärldsbild, ty att dela upp människor i goda och onda är att upprätta ett metafysiskt, kvasireligiöst synsätt som tror på krafter ovanför denna värld. Den som gör det underminerar sin egen vänstervärldsbild.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

4. Jag skall icke vara rädd för utopier. Politisk realism är en dygd, så är det. Den som inte ser hur seg all verklig samhällsförändring är, den som inte förstår tyngden av de bojor som fjättrar ett samhälle, kommer aldrig att kunna formulera en trovärdig väg ut ur samhället. Men utopierna – de är till för att vi tydligt ska se de där hindren och trögheterna så att vi lättare kan ta oss förbi dem. När alla exempelvis gläds över att sysselsättningsgraden ökar – och det bör vi glädjas åt – ska utopisten i mig alltid komma med invändningen: Vi måste minska lönearbetet och göra oss friare. Det är vanvett att jobba så mycket som vi gör. När parterna på arbetsmarknaden är överens om något ska vi glädjas, men utopisten i mig ska alltid säga: Här fattas en klargörande, vitaliserande konflikt. 

5. Jag skall erkänna fakta, även när de talar emot det jag tror på. Högern är idag i princip faktaresistent. Inga av de fakta som tydligt klargör att ökad social ojämlikhet skadar samhällsgemenskapen tas på den kanten in. Men också vänstern är ofta faktaresistent. Det har synts inte minst i migrationsdebatten. Det tycks ibland stört omöjligt för många vänstermänniskor att erkänna vilken enormt svår utmaning det faktiskt är för ett samhälle med ett högt flyktingmottagande. Den som vill förändra samhället i progressiv riktning måste alltid utgå från den objektiva situationen. Önskedröm, ja, men låt önskedrömmandet svalkas av irriterande fakta.

6. Jag skall alltid se mitt eget jag som en del av olika kollektiv. Ingen är som jag, står alla och ropar i den ena enstämmiga kören efter den andra. Men ingen av oss är så originell som vi inbillar oss. Omedvetna kollektiv talar ur oss och det gäller såväl skogsarbetaren i Älvdalen som reklammannen på Södermalm. Det yttersta kollektiv vi alla tillhör är den mänskliga arten, Homo sapiens. Men vi fattar sällan hur ofta vi egoistiskt utgår från vår egen arts intressen, till och med när vi diskuterar klimat och miljö.

7. Jag skall resa så litet som möjligt. Vi måste bli mer stilla. Annars kommer vårt ekologiska fotryck aldrig att minska. Vi ska promenera mycket och se världarna som väntar längs alla dikesrenar och oländiga skogspartier och i lavar och mossor på en sten, det är riktiga resor, det är intressanta upptäcktsfärder. Men vi skall icke fara till andra världsdelar bara för nöjes skull, ty på sådana resor möter vi enbart oss själva och blir mer inskränkta.

8. Jag skall alltid gå på orsaker, inte symtom. Det är inte Donald Trump som är problemet – problemet är det samhälle som gjorde denne president möjlig. Det är inte rasismen som är grundproblemet med den högervåg som går genom världen – problemet är den alltmer otrygga värld där människor ser rasismen som en lösning.  

9. Jag skall alltid hoppas. Att hoppas gör ont, varför skulle förtryckta människor annars tveka. Rädslan för att ett hopp skall utsläckas är naturlig. Men den som inte hoppas ställer in en viktig bit av framtiden. Hoppets princip skall alltid vägleda dig.  

Göran Greider
Göran Greider 

Är chefredaktör för socialdemokratiska Dalademokraten. Skriver ledare i Dagens ETC varje onsdag.