Ledare. Andreas Gustavsson.

2020-09-10 03:00
Bild: Montage / Dagens ETC
Puffetikett
Dagens ETC

När allt står på spel vill DN bara försvara den fossila ekonomin

Dagens Nyheter har kommit fram till att vi bara kan ta klimatansvar genom att låta Preem bli landets största utsläppare. Nej, ledarsidan är inte grön – den vill förhindra omvandlingen som måste ske.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Dagens Nyheter har fått så många chanser. Nu när regeringen måste fatta beslut om Preem – Miljöpartiet säger nej, Socialdemokraterna vill garanterat godkänna – har den liberala ledarsidan ett lysande tillfälle att bara konstatera det enklaste, att klimatkrisen kräver av oss att vi förvägrar fossilbolaget att släppa ut ännu mer växthusgaser.

Men inte ens det.

Sverige ska låta Preem expandera i Lysekil.

Sverige ska visa vägen till minskade utsläpp.

Det är budskapet från ledarsidan.

Argumenten som leder dit är…

För tio år sedan hade jag inte blivit förvånad. Kunskapsläget var ett annat, debatten unnade sig till och med regelrätta klimatförnekare. Sedan dess har vetenskapen blivit omöjlig att bestrida. Krisen har dessutom börjat manifestera sig på ett mer brutalt sätt.

Dagens Nyheter publicerar denna osignerade ledare samtidigt som Kalifornien plågas av sina värsta bränder någonsin – och anklagar sedan den gröna rörelsen för att sakna globalt perspektiv.

Det är snurrigt, skamlöst.

För att du ska veta hur Dagens Nyheter resonerar, kommer här en sammanfattning:

Miljöpartiet är teknikfobiskt. Därför är man emot kärnkraft. Och man väljer att ”demonisera” även fossila bränslen som motarbetas ”oavsett nyttan de tillför och även om utsläppen och miljöpåverkan kan minskas”. Preems utbyggnad är positiv, menar Dagens Nyheter, eftersom verksamheten som bedrivs där annars skulle ske i ett annat land, som saknar Sveriges strikta kontroller. Vi måste tänka stort, inte fastna i ”koketterande miljöasketism”, det vill säga säkerställa att Sverige gör vad Sverige kan för att respektera Parisavtalets åtaganden.

Så kommer Dagens Nyheter fram till att vi måste ta klimatansvar genom att välkomna att Preem blir landets största utsläppare med nästan tre miljoner ton koldioxid per år.

Det handlar inte om att välja eller välja bort klimatet.

Det handlar inte om att se eller inte se global upphettning.

Allt detta påstår Dagens Nyheter.

Men att tillmötesgå Preem är att välja bort klimatet, är att ignorera planetens upphettning. 2020 finns inga ursäkter. Vi känner till vad som kommer hända, vart det här kommer att sluta om vi bara fortsätter som tidigare.

Evig väntan på att marknaden ska hitta nödutgången, där Sverige leder som ett slags fossil och grön pionjär.

Smutsig. Men inte smutsigast!

Någonstans hade jag trott att liberalerna plötsligt skulle vakna ur sin koma. Först en lätt ryckning i ögonlocket. Sedan klar blick och erkännande att det vore katastrof för svensk klimatpolitik att investera framtiden i att en saudisk miljardär har några högre ambitioner med sin verksamhet än att suga allt han kan ur den fossila ekonomin.

Dagens Nyheter sover tyvärr vidare.

Dagens Nyheter låter som Preems kommunikationsavdelning.

Bokstavligen, artikeln länkar direkt till bolagets pressmeddelande.

”Ledarredaktionen på Sveriges största dagstidning har köpt Preems spinn rakt av”, konstaterar Supermiljöbloggens redaktör Anna Ljungström.

(Kom ihåg hur tidningen Dagens Nyheter publicerade Preems skandalösa annonskampanj där man hävdade att brist på fossila bränslen – nej till utbyggnad – kan leda till samhällets sönderfall och total anarki. Denna kampanj var producerad av ett annat av Bonniers företag, specialiserat på att utforma reklam så att den ser ut som journalistiskt innehåll.)

Det här är droppen.

Dagens Nyheter har dömt ut metoder som fungerar, istället sprungit efter innovationer som kanske kommer snart, kanske innan det är för sent.

Dagens Nyheter har gånggånggång piskat upp ett inbillat hot att den gröna rörelsen drömmer om diktatur.

Dagens Nyheter har nyligen publicerat en artikel som vill etablera kopplingen mellan att många äldre dött under pandemin och att den gröna rörelsen – Greta Thunberg nämns specifikt – skulle anse att just äldre har obefintligt människovärde för att de levt långa, fossilförbrukande liv.

Och nu alltså Preem.

Samtidigt är verkligheten skoningslös.

Världen har övertrasserat sin koldioxidbudget om inte ens ett decennium.

Därefter har mänskligheten förlorat möjligheten att stabilisera på 1,5 grader.

Nu minimerar vi skadorna – varje ton räknas, varje land måste göra sitt.

Det vet politisk redaktör Amanda Sokolnicki.

Så varför detta utspel om Preem?

Ledarsidan är inte grön.

Ledarsidan vill bara förhindra den omvandling som måste ske.