Hoppa till innehållet

ETC Örebro

Ledare: Mer makt åt Bryssel?

ETC Örebro.

Det är en stor utmaning att väcka intresse för ett val som för många väljare känns både avlägset och svårt att greppa.
Det här är en ledare från ETC Örebro.
Ledarsidan är oberoende med röd och grön politisk färg.

Jag har just tillbringat några dagar i Bryssel och huvudet är fullt av vad som händer och sker i Europa just nu. I slutet av maj nästa år är det val till EU-parlamentet. Det är en stor utmaning att väcka intresse för ett val som för många väljare känns både avlägset och svårt att greppa. Det är en stor utmaning, men inte omöjligt.

EU bildades för att stärka Europa och skapa en större stabilitet i regionen. Genom täta samarbeten och nära relationer skulle freden säkras och friheten stärkas. Införandet av euron skulle ytterligare förstärka detta. Tyvärr har den senaste tidens finansiella oro visat sig leda till motsatsen. Länder med helt olika finansiella förutsättningar har frivilligt inordnat sig i samma ekonomiska system, utan möjlighet att som tidigare själv kunna styra utvecklingen. Genom att en och samma ränta gäller i hela euro-området finns inte möjligheten att sänka räntan för att stimulera den lokala ekonomin, inte heller möjlighet att höja den för att förhindra överhettning i ekonomin. Länder som Irland och Spanien har fått betala ett högt pris för detta.
En följd eller kanske bakgrund till denna utveckling är att flera länder inte har orkat ta de tuffa politiska beslut som krävs för att få ordning på den nationella ekonomin, vilket leder till att övriga länder tvingas gå in med räddningspaket. Oro i euroländerna är bekymmersamt för hela unionen, oavsett om man är med i euro-samarbetet eller inte.

Hur ser då lösningen ut? Tunga länder i Europa förespråkar att parlamentet måste få mer makt över medlemsländerna. De menar att utvecklingen av EU bör gå mot en mer renodlad federation. Där Parlamentet i Bryssel får mer makt över våra liv än i dag, där en parlamentariker från Italien kan vara med och bestämma hur vi ska organisera vår välfärd och hur den ska finansieras.
Jag tycker att detta är fel riktning. Vi borde i stället diskutera vad vi ska använda EU till. Finns det frågor som i dag hanteras på EU-nivå som borde lyftas tillbaka till den nationella nivån?

Jag tror att det är dags för alla oss som är aktiva på lokal och regional nivå att ta in EU-nivån fullt ut. Beslut som tas i Bryssel påverkar en stor del av vår vardag, och genom att koppla ihop det som vi gör och de beslut vi tar med det som sker i Bryssel gör vi också EU-nivån mer begriplig för medborgarna. Jag är övertygad om att det kommer att komma ett läge där vi kommer att tvingas ta ställning till ett EU med helt andra befogenheter och ambitioner än i dag. Den dagen måste vi både vara kunniga, engagerade och eftertänksamma. Må det dröja tills den dagen kommer.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Örebro!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln